Chimpansee Linda

Eerste nationale dierenwelzijnswet grote stap vooruit voor exotische dieren in Spanje!

De eerste Spaanse dierenwelzijnswet, die vandaag door het Congres van afgevaardigden is goedgekeurd, is geweldig nieuws voor heel veel dieren. Bij AAP zijn we vooral blij met het verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen en de ontwikkeling van een positieflijst voor geschikte huisdieren. Deze twee wetsartikelen brengen het doel van AAP, het stoppen van dierenleed van exotische dieren in Europa, twee grote stappen dichterbij.

Circussen

Tot nu toe was het aan de Spaanse autonome regio’s om het gebruik van wilde dieren in circussen te verbieden. 12 van de 17 regio’s, waarin ruim 80% van de Spaanse bevolking woont, hadden optredens met leeuwen, olifanten, apen en andere wilde dieren al verboden. Ook veel gemeenten buiten die regio’s stelden eerder een lokaal verbod in. Toch is dit heel goed nieuws dat voorkomt dat circussen met wilde dieren blijven rondreizen naar plekken waar dergelijke acts nog wel mogen.

Om deze mijlpaal te bereiken werkt AAP sinds 2015 samen met ANDA, FAADA en AnimaNaturalis in de InfoCircos coalitie. “Deze wet betekent het einde van InfoCircos,” zegt onze Spaanse Public Policy officer Marta Merchán, “we sluiten af met veel dankbaarheid en voldoening dat we bereikt hebben wat we ons ten doel hadden gesteld: een einde maken aan de ouderwetse en wrede praktijken waaronder zoveel dieren in het verleden hebben geleden.”

Tijger Keni
Tijger Keni werd in 2018 verwaarloosd uit een Spaans circus gered

Positieflijst

Een positieflijst voor huis- en hobbydieren is een preventief instrument dat diersoorten beoordeelt op meerdere risico’s. Alleen diersoorten die geen bedreiging vormen voor invasiviteit, openbare veiligheid, volksgezondheid en dierenwelzijn, komen op de lijst als toegestane huisdieren. Alle overige soorten zijn daardoor verboden om door particulieren gehouden te worden.

“Dit is een geweldige dag voor het welzijn van exotische dieren in Europa.” zegt AAP directeur David van Gennep. “Bij AAP pleiten we al jaren, zowel op landelijk als op Europees niveau, voor de invoering van positieflijsten om het houden, fokken en verhandelen van exotische dieren aan banden te leggen. Honderden exotische diersoorten zijn simpelweg niet geschikt als huisdier en hun lijden moet stoppen. Als ik zie hoeveel opvangverzoeken onze rescue centres ontvangen, blijkt dat bestaande maatregelen geen oplossing bieden. Een positieflijst werkt preventief, wat het veel effectiever maakt dan oneindige negatieflijsten. Die lopen altijd een stap achter op het probleem dat ze moeten oplossen.”

Spanje sluit zich aan bij een groeiend aantal EU-lidstaten dat al koos voor een positieflijst. België was in 2001 het eerste EU-land dat een dergelijke lijst invoerde. Dit naar grote tevredenheid van de Belgische overheid en dierenwelzijnsorganisaties.

Grote witneusmeerkat Emare
Grote witneusmeerkat Emare werd in een vogelkooi gedumpt in een Spaanse badplaats.

“We zijn ontzettend blij en dankbaar dat ons werk in Spanje deze geweldige vruchten afwerpt. Samen met onze Spaanse partners, geholpen door onze trouwe donateurs en partijen als de Nationale Postcode Loterij, hebben we hard aan de weg kunnen timmeren. Toen we in 2003 onze plannen presenteerden stond het welzijn van exotische dieren totaal niet op de agenda in Spanje. Dat we zes jaar later ons opvangcentrum openden in Villena was een mijlpaal, maar dat er nu een landelijke wet is die onze doelen werkelijkheid maakt is minstens zo bijzonder.” blikt Van Gennep terug.

“We hadden graag gezien dat nog meer dieren met deze wet beschermd werden, want voor stieren die moeten vechten en honden die voor de jacht worden gebruikt is een uitzondering gemaakt. Dat is droevig en betekent dat andere dierenwelzijnsorganisaties nog veel werk te verzetten hebben. Desondanks zien we vandaag als een overwinning voor dierenwelzijn, want met deze wet wordt echt ongelofelijk veel dierenleed voorkomen.”

De afgelopen 50 jaar heeft AAP talloze wilde en exotische dieren opgevangen uit circussen, privé eigendom en de illegale handel. We streven daarbij naar duurzame oplossingen en pleiten tegelijkertijd voor betere wetgeving om een einde te maken aan de verschrikkelijke situaties die ertoe leiden dat zoveel exotische dieren opvang nodig hebben.

Overige berichten