Een veilig plekje
bij AAP

Dierenopvang voor exotische zoogdieren in nood

Sinds 1972 zet Stichting AAP zich in voor apen en andere exotische zoogdieren in nood. Helaas staat dierenwelzijn nog altijd sterk onder druk. Exotische zoogdieren in Europa worden uitgebuit, (illegaal) verhandeld of gebruikt voor entertainment. AAP redt deze dieren van hun ellendige bestaan. We bieden ze medische zorg en een veilig plekje in onze dierenopvang.

We hebben twee dierenopvangcentra, één in Almere en één in Spanje. Op onze locatie in Spanje, AAP Primadomus, bieden we ook opvang aan grote katachtigen zoals tijgers en leeuwen.

Naast het redden van dieren in nood pleiten we ook voor betere wetgeving op het gebied van dierenwelzijn in Europa. Zo willen we voorkomen we dat er steeds meer dieren in onze dierenopvangcentra terecht komen!

Chimpansee Mojo
Chimpansee Mojo is één van de bewoners van het Chimpanseecomplex in ons dierenopvangcentrum in Almere.

Dierenopvangcentrum AAP Almere

Ons dierenopvangcentrum in Nederland is gevestigd in Almere. We vangen niet alleen apen op, maar ook andere exotische dieren. Van kleine zoogdieren als stokstaartjes en wasberen, tot grote dieren als berberapen en chimpansees. Ieder dier dat in onze dierenopvang wordt binnengebracht, gaat eerst in quarantaine. Op de quarantaine-afdeling wordt het dier uitgebreid onderzocht door de dierenarts en wordt er een behandelplan opgesteld. Vaak zijn de dieren die bij ons binnenkomen er slecht aan toe, maar dankzij specialistische zorg van onze dierenartsen, gedragsbiologen en dierverzorgers knappen veel van hen gelukkig ook weer op.

Na de quarantaineperiode verhuizen de dieren naar een ander plekje in de opvang. Bijvoorbeeld naar de Zoogdierenafdeling, de Primatenafdeling, het Chimpanseecomplex of de Apeneilanden.

Stichting AAP biedt dierenopvang aan verschillende diersoorten, waaronder wasberen.
Na de quarantaineperiode verhuizen de dieren naar een ander plekje in de opvang bij AAP.
Zodra een dier helemaal is hersteld, zoeken we een geschikte opvangplek bij één van onze herplaatspartners. Hierdoor komt er ook weer een plekje vrij bij ons voor nieuwe dieren in nood.
Previous slide
Next slide

Kom kijken!

Meer zien van ons opvangcentrum in Almere? Neem een kijkje
achter de schermen met de digitale rondleiding van AAP.
Deuren en afdelingen die normaal gesproken
voor publiek gesloten blijven, gaan nu open.

Dierenopvangcentrum AAP Spanje

Ons dierenopvangcentrum in Spanje, AAP Primadomus, is gevestigd in de buurt van Villena (regio Alicante). Sinds 2009 bieden we hier onder andere opvang aan chimpansees, berberapen en lampongapen, en sinds 2015 ook aan leeuwen en tijgers. Dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij hebben we 24 verblijven kunnen realiseren die geschikt zijn voor grote katachtigen.

Hierdoor hebben we al vele leeuwen en tijgers in nood een veilige plek bij AAP kunnen geven. Deze dieren komen veelal uit circussen en worden afgedankt omdat het gebruik van wilde dieren voor entertainment in steeds meer Europese landen wordt verboden.

In ons dierenopvangcentrum AAP Primadomus in Spanje is ook ruimte voor grote katachtigen.
Net als in Almere worden de dieren bij AAP Spanje verzorgd door een deskundig team van dierenartsen en gespecialiseerde dierverzorgers.
Leeuw Govani heeft een verschrikkelijk verleden als circusdier en moest jarenlang in een smerige kooiwagen doorbrengen. Bij AAP Spanje is Govani veilig en heeft hij alle ruimte in zijn buitenverblijf.
Previous slide
Next slide

Toenemende vraag naar dierenopvang

In het jaar 2020 hebben we 84 nieuwe dieren kunnen opvangen, zaten er in totaal 414 dieren in onze opvang en vonden we voor 51 dieren een nieuwe plek bij één van onze herplaatspartners. Dit kunnen we alleen doen dankzij de steun van vele trouwe donateurs, gezien Stichting AAP volledig afhankelijk is van giften.

We zijn blij dat we al vele dieren in nood een veilige plek in onze dierenopvang hebben kunnen geven, maar het aantal opvangverzoeken blijft nog altijd toenemen. We doen er dan ook alles aan om zoveel mogelijk dieren te helpen en blijven ondertussen pleiten voor betere wet- en regelgeving voor dierenwelzijn in Europa.

De vraag naar dierenopvang van exotische zoogdieren in nood blijft toenemen. Tijger Luli is inmiddels veilig.

Op de hoogte blijven van AAP?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Sorry, an error occurred.

This form is not available.

Volg ons op social media

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.