Wat betekent het coronavirus voor AAP en de dieren?

David-van-Gennep-f

Sinds enkele weken wordt het wereldnieuws gedomineerd door het coronavirus. Het is een heel akelig virus dat vreselijk veel schade aanricht en zich snel verspreidt. Veel mensen zullen er persoonlijk door geraakt worden, bedrijven leiden schade en de beurzen schudden op hun grondvesten. Maar wat doet deze crisis eigenlijk met AAP?

Ook AAP en de dieren bij AAP worden geraakt door het coronavirus. Om te beginnen doordat – ook bij ons – zoveel mensen mogelijk thuis moeten werken. Maar zoals je begrijpt geldt dat niet voor alle medewerkers, want het verzorgen van de dieren gaat natuurlijk gewoon door! Onze medewerkers in de dierverzorging zetten alles op alles om de dieren elke dag hun eten te geven, de verblijven schoon te maken en verrijkingsmaterialen te geven. Het is flink aanpoten, want medewerkers met verkoudheids- of griepklachten moeten thuis blijven en er zijn minder vrijwilligers.

Ook de gezondheid van de dieren loopt gevaar. Veel van de bewoners van AAP vallen in de risicocategorie: zwakke gezondheid, hartklachten, hogere leeftijd en verminderde weerstand. Een uitbraak van het coronavirus bij AAP zou veel van deze dieren wel eens fataal kunnen worden. Bovendien zou het behandelen van de dieren een grote uitdaging worden, want we hebben bij AAP geen extra ruimte om besmette dieren apart te zetten. Hoe zorg je er dan bijvoorbeeld voor dat de medicatie bij het juiste dier terechtkomt? Daarom hebben we bij AAP het zekere voor het onzekere genomen en hebben we in een vroeg stadium al maatregelen getroffen. Bijvoorbeeld door dierverzorgers bij lichte klachten al een mondkapje te laten dragen en waar mogelijk thuis te laten werken. Ook besloten we alle rondleidingen op ons terrein af te lassen en bezoek af te zeggen. Heel teleurstellend voor de mensen die net een rondleiding hadden geboekt, maar wees gerust, dat halen we later wel in.

Dan hebben we natuurlijk nog de dieren die op de wachtlijst staan voor een plekje bij AAP. Zij hebben onze hulp hard nodig, maar kunnen nu niet naar onze opvang. Dat komt doordat veel geplande transporten niet door kunnen gaan wegens aangescherpte regels aan de landsgrenzen. Daarnaast is er nog een ander probleem dat het lastig maakt om nieuwe dieren op nemen: we hebben een tekort aan mondkapjes, handschoenen en ontsmettingsmiddelen. Deze spullen worden veel gebruikt door onze dierenartsen en medewerkers in de quarantaine en zijn van levensbelang voor mens én dier. We moeten daarom heel zuinig met onze voorraad omgaan. Het raakt ons dat we de dieren op de wachtlijst daardoor nu niet kunnen helpen.

Het zijn spannende tijden bij AAP. We proberen onze trouwe achterban zo goed en zo kwaad als dat kan op de hoogte te houden en we rekenen erop dat na corona de zon weer gaat schijnen.

David van Gennep
Directeur Stichting AAP

Bekijk hier de veelgestelde vragen met antwoorden rondom corona/COVID-19 en wat dit betekent voor AAP.

Overige berichten