Bezoek op eigen gelegenheid

Bezoekadres en routebeschrijving

Berberapen op de Apeneilanden
Berberapen op de Apeneilanden

Ons opvangcentrum is voor publiek niet zomaar te bezoeken. Een uitzondering hierop zijn de Apeneilanden en het Rondje AAP: daar is iedereen welkom.

Stichting AAP is gevestigd in het buitengebied van Almere aan het Kemphaanpad 1. De Apeneilanden vind je naast het terrein van Stichting AAP.

Voor een bezoek aan de Apeneilanden en het Rondje AAP kan je je auto parkeren op de grote parkeerplaats van De Kemphaan. Deze ligt langs de Kemphaanlaan, rechtdoor na de stoplichten.

De rondleidingen starten vanuit het Bezoekerscentrum in het Facility Center van AAP.

Voor meer informatie over openbaar vervoer en route kan je een uitgebreide routebeschrijving downloaden.

Bezoek onze Apeneilanden

Naar apen kijken is altijd leuk en leerzaam. En heel herkenbaar. Op de eilanden hebben onder meer mantelbavianen, groene bavianen en berberapen hun tragische verleden achter zich gelaten en gedragen zich weer als echte apen: stoeien en spelen met soortgenoten in een omgeving waar ze voldoende uitdaging vinden.

De apen zijn meestal buiten, dagelijks van 9.30 uur tot 16.00 uur. Soms zijn de vlonders afgesloten in verband met medische onderzoeken of werkzaamheden. Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als er ijs ligt, kunnen de apen niet naar buiten. Ook als het slecht of koud weer is zullen de dieren vaker binnen zitten. Wij vragen hiervoor begrip.

Kom naar onze Apenpraatjes

De verzorgers van de apen die op de eilanden wonen, houden een paar keer per week een praatje over de verschillende soorten en gebeurtenissen in de groepen. Op de Apeneilanden is het nooit saai, daar zorgen de apen wel voor. De Apenpraatjes duren ongeveer 20 minuten en worden (onder voorbehoud) gehouden op woensdagen om 14.00 uur en zaterdagen en zondagen om 11.30 en 14.00 uur. Ze zijn gratis bij te wonen en je hoeft zich hiervoor niet van tevoren op te geven. Het startpunt van de Apenpraatjes is aan het begin van de vlonder naar de Apeneilanden toe.

Houd er rekening mee:

  • Dat de Apenpraatjes in de open lucht plaatsvinden
  • Dat de maximale groepsgrootte voor een Apenpraatje 20 personen is. Vanwege deze beperkte groepsgrootte zijn de Apenpraatjes uitsluitend voor particulieren en niet bedoeld voor groepen.
  • Dat de dieren doorgaans de vrijheid hebben naar hun binnenverblijf te gaan, bijvoorbeeld bij slecht weer
  • De Apenpraatjes worden gegeven door dierverzorgers van de primatenafdeling en zijn onder voorbehoud van voldoende capaciteit op deze afdeling.

Kijk op deze routebeschrijving waar de Apenpraatjes starten.

Apeneilanden in Google Streetview

Rondje AAP

Hoewel het Apenhuis, de quarantaine en het Chimpanseecomplex niet toegankelijk zijn voor bezoekers, heb je toch de mogelijkheid onze dieren daar van een afstand te zien. Om het complex heen loopt namelijk een wandelpad, het 'Rondje AAP', waar tevens een verrekijker staat zodat je de dieren toch goed kunt bekijken (mits ze buiten zijn). Op onderstaand kaartje kan je zien hoe je kunt lopen om zowel de Apeneilanden als de overige faciliteiten van AAP te zien.

Plattegrond van het 'Rondje AAP'

Chimpanseecomplex in Google Streetview


RondleidingKom langs voor een rondleiding

Wil je een kijkje nemen achter de schermen van Stichting AAP? Wij laten graag meer zien van ons werk en onze dieren! Elke vrijdag, zaterdag en zondag verzorgt AAP gratis rondleidingen.

  • De rondleiding duurt 1,5 tot 2 uur en is gratis.
  • De minimum leeftijd is 12 jaar en honden zijn niet toegestaan.
  • Je kunt voor maximaal 2 personen tegelijk reserveren.

Aanmelden voor een rondleiding

Routebeschrijving naar het punt waar de rondleidingen starten

Stadslandgoed de Kemphaan

Stichting AAP is onderdeel van Stadslandgoed de Kemphaan. Dit landgoed is een bijzondere plek, waar je midden in de natuur geniet van een avontuurlijk dagje uit. Je kunt natuurlijk een kijkje nemen bij onze apen, maar ook op de rest van het terrein valt van alles te beleven. Ga op pad met een boswachter, ontdek de jungletuin of struin over de biologische boerenmarkt. Kinderen kunnen lekker ravotten in het Zuiderzee-speelbos of klimmen in boomtoppen (ook leuk voor volwassenen!). De dag sluit je af met een lekkere pannenkoek bij Dubbel-op. Vervelen is geen optie, vies worden wel.

Een welverdiend weekendje weg

Overnachten op de Kemphaan kan ook. Lodgerie 'Het Groene Geheim' heeft luxe lodges en kent de persoonlijke benadering van een B&B. Liever back to basic? Op natuurkampeerterrein De Kemphaan slaap je midden in de natuur. Sta vroeg op en vang een glimp op van de reeën en vossen die over het kampeerterrein lopen! En het ontbijt, dat haal je uiteraard op de biologische boerenmarkt.

Kijk hier voor een totaaloverzicht van alle activiteiten op de Kemphaan