Blog: Een bijzonder probleem

Hester 9 (1)
Het lijkt zo iets gewoons, eten. We doen het allemaal zonder erbij na te denken. Een prachtig samenspel van lippen, tong, wangen en kaken zorgt ervoor dat voedsel in de mondholte wordt gekauwd en vermengd wordt met speeksel. En dan het slikken, een nauwkeurige afstemming tussen de spieren in de keelholte, het strotklepje dat de luchtpijp afdekt, en de huig die aan de bovenkant de neusholte afsluit. Zo wordt ervoor gezorgd dat het eten naar de slokdarm gaat, en niet richting de neus of de luchtpijp. Bij elk van deze stapjes kan er iets misgaan. Zo ook bij berberaap Izzy.

Izzy werd afgelopen herfst weggehaald bij een particulier in Duitsland. Ze zat daar moederziel alleen in een kleine kooi in de achtertuin van een typisch vakwerkhuis. Na een spannende inbeslagname werd ze naar AAP gebracht. Hier zagen we al meteen dat er iets mis was. Bij elke hap die Izzy at, kwam een deel van het voedsel weer door de neus naar buiten. Geen wonder dat Izzy zo mager was! Een deel van het eten vindt nooit de weg naar haar maag.
Berberaap Izzy in quarantaine bij AAP
Onderzoek
Onder verdoving hebben we haar mond-, keel- en neusholte van alle kanten geïnspecteerd en röntgenfoto’s gemaakt. Ze had geen gespleten gehemelte, haar keelholte was niet afwijkend en op de foto’s waren geen rare dingen te zien in neus-, keel- en bijholten. Het enige dat opviel, was dat haar huig, het kleine flapje dat onderaan het zachte verhemelte bungelt, wat kort leek. Bij nader inzien zagen we dat het naar achter geklapt bleek te zitten. Waarschijnlijk als gevolg van oud trauma. Hierdoor wordt Izzy’s neusholte niet afgesloten tijdens het slikken, en komen er dus telkens beetjes voedsel door haar neus omhoog.
Berberaap Izzy wordt onderzocht
Volgende stap
De volgende stap is nu om met KNO-artsen te overleggen om te kijken of er behandelopties zijn. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal Izzy helaas met dit probleem verder moeten leven. Ondanks de ongemakken is ze er toch groot mee geworden. Door haar meer vaste en gezondere voeding te geven, krijgt ze nu weer voldoende voedingstoffen binnen. Ze zal binnenkort worden geïntroduceerd aan soortgenoten, en ondanks haar slikprobleem een betere toekomst tegemoet gaan!

Hester van Bolhuis
Dierenarts

Overige berichten