Barbary macaque Izzy

Als een hondje aan de lijn: berberaap Izzy

Afgelopen zomer werden we gebeld door de Duitse dierenrechten-organisatie Peta. Zij hadden een anonieme tip gekregen over een aap die ergens in de deelstaat Hessen bij iemand in de achtertuin zou leven. Een Peta medewerkster ging een kijkje nemen en zag tot haar verbazing een bedreigde berberaap, moederziel alleen aan een halsband in een klein hokje. Nadat AAP toezegde graag ruimte te maken om het dier op te vangen, begon het gevecht om haar uit die slechte situatie vrij te krijgen…

De Duitse eigenaar liet zijn huisdier niet zomaar gaan: hij maakte de autoriteiten wijs dat hij haar al 20 jaar had en weghalen zou traumatisch zijn. Samen met Peta bleven we aandringen tot boven tafel kwam hoe het echt zat. De man had de berberaap pas in december 2021 gekocht van een mevrouw elders in Duitsland. Zij had een groepje berberapen en twee daarvan waren uit de groep gezet. AAP wilde toen al in actie komen, maar kreeg helaas geen medewerking. Izzy bleek één van die dieren te zijn, het is een mysterie waar de andere berberaap gebleven is.
Barbary macaque Izzy
Izzy in haar kooi in de Duitse achtertuin

Langdurig leed

De Duitse autoriteiten stuurden uiteindelijk een brief dat Izzy afgestaan moest worden. Berberapen zijn in Hessen toegestaan als huisdier, maar omdat ’t een sociaal dier is mogen ze niet alleen gehouden worden. Ook was het verblijf veel kleiner dan de Duitse regels voorschrijven voor deze primaten. De eigenaar stapte naar de rechter om dat besluit terug te draaien. Hij zou nog een berberaap kopen en het verblijf vergroten. Gelukkig trapte de rechter er niet in: de behoeften van het dier waren genegeerd en daardoor was de aap langdurig leed aangedaan. Het dier moest weg en bij AAP worden ondergebracht.
Onlangs kon onze dierenarts Hester eindelijk op pad om Izzy op te halen. Bekijk de video hieronder om te zien hoe dat ging:

Heel vaak mis

In Duitsland is er nog nauwelijks nationale wetgeving voor exotische dieren. Slechts vier diersoorten (de Canadese bever, grijze eekhoorn, bijtschildpad en alligator) en roofvogels mogen niet gehouden worden, maar verder bepalen deelstaten (Bundesländer) zelf of er extra wetgeving nodig is. Zeven van de zestien deelstaten hebben geen aanvullende wetgeving; alles is daar dus toegestaan als de eigenaar zegt genoeg kennis te hebben van de diersoort. In de praktijk gaat het heel vaak mis; in de afgelopen 20 jaar heeft AAP zo’n 200 exotische dieren uit Duitsland moeten opvangen. Het is dus hard nodig ook in Duitsland een positieflijst in te voeren om een einde te maken aan de huidige regelgeving die zoveel leed veroorzaakt.

Gezondheidsproblemen
Inmiddels is Izzy in quarantaine, maar blijkt ze toch wat gezondheidsproblemen te hebben. We gaan haar zo goed mogelijk helpen om weer gezond te worden. Wordt vervolgd… Zaterdag 12 november stond het Duitse dierenprogramma Hundkatzemaus (VOX) in het teken van de redding van Izzy. Bekijk de aflevering hier: www.vox.de/hundkatzemaus

Overige berichten