Reddingsactie

AAP haalt drie chimpansees op
uit een circus in Frankrijk.

Chimpansees Congo, Tino en Yimmy veilig bij AAP

AAP heeft drie chimpansees gered uit een circus in Frankrijk. Twee van de drie dieren (Congo en Tino) moesten daar jarenlang kunstjes doen. Het derde en jongste dier Yimmy, werd als huisdier gehouden. Alhoewel er al een tijdje niet meer met de dieren werd opgetreden, verbleven ze nog wel bij de circusfamilie. Alles behalve een geschikte plek voor een chimpansee! Gelukkig kwamen de autoriteiten in actie en moesten de circuseigenaren de dieren naar een geschikte plek brengen. Na maandenlang overleg kon AAP eindelijk in actie komen om de dieren een beter leven te geven.

Op woensdag 16 juni 2021 hebben we Congo, Tino en Yimmy opgehaald en naar AAP in Almere gebracht. Hier gaan ze eerst drie maanden in quarantaine, zodat we zeker weten dat ze geen besmettelijke ziektes bij zich dragen.

Kostbaar

Het opvangen van de dieren is enorm kostbaar. De zorg voor één chimpansee kost ruim 51,- per dag. Dit zijn kosten voor onder andere voeding, medische zorg en huisvesting. Dit komt neer op 13.000,- om de drie dieren de eerste drie maanden te kunnen verzorgen.

Hierbij zijn we volledig afhankelijk van donaties van mensen zoals jij.

Wil je de chimpansees helpen aan een nieuw leven? Doneer dan een bedrag naar keuze via Tikkie of via onderstaande button.
Congo in zijn verblijf van het circus.

Bekijk de video van de reddingsactie

Meer over de dieren
Chimpansee Congo is de oudste van de drie. Hij is heel rustig en lijkt op zijn gemak in de quarantaine van AAP.
Bij chimpansee Tino werd direct duidelijk dat hij behoorlijk wat overgewicht heeft. We vermoeden dat hij van de circuseigenaren niet altijd gezonde voeding heeft gekregen.
Chimpansee Yimmy is de jongste van de drie dieren en dat is duidelijk te merken aan zijn gedrag. Hij is erg speels en oogt altijd vrolijk.
Previous slide
Next slide

Foto's van de reddingsactie

Alle updates

Vrijdag 26 november 2021

Nadat Yimmy als eerste van de drie zijn buitenverblijf mocht verkennen, was het later ook de beurt aan Congo en Tino. Een spannend moment, zowel voor de dieren als de dierverzorgers!

Woensdag 6 oktober 2021

Na een aantal weken in quarantaine te hebben gezeten, was onlangs het grote moment daar voor chimpansee Yimmy. Voor het eerst in het buitenverblijf!

Woensdag 28 juli 2021

Chimpansees Congo, Tino en Yimmy verblijven nu ruim een maand in quarantaine bij AAP. Wij doen er uiteraard alles aan om hun quarantaineperiode zo aangenaam mogelijk te maken. In dit filmpje leggen we hier meer over uit.

Donderdag 24 juni 2021

Inmiddels is een week verstreken na de reddingsactie. De dieren hebben de afgelopen dagen rustig kunnen bijkomen in onze quarantaine en kunnen wennen aan de nieuwe omgeving. We geven Congo, Tino en Yimmy regelmatig verrijking om ze bezig te houden, zoals je kan zien in dit filmpje.

Vrijdag 18 juni

Chimpansees Tino en Congo zijn een dag na de reddingsactie weer bij elkaar gezet in onze quarantaine! De twee deelden al een verblijf met elkaar in het circus. De oude Congo was duidelijk blij zijn maatje weer te zien. Tino, een forse chimpansee, liet zich met genoegen vlooien door Congo.

Donderdag 17 juni Vandaag laten we de chimpansees rustig bijkomen in hun verblijven van onze quarantaine. AAP-directeur David van Gennep blikt kort terug op de reddingsactie voor de drie dieren: