Chimpansee Yimmy
Chimpansee Yimmy

 

 

 

Reddingsactie: Drie chimpansees opgehaald uit Frans circus

AAP heeft drie chimpansees gered uit een circus in Frankrijk. De drie dieren (Congo, Tino en Yimmy) moesten daar jarenlang kunstjes doen. Alhoewel er al een tijdje niet meer met de dieren werd opgetreden, verbleven ze nog wel bij de circusfamilie. Alles behalve een geschikte plek voor een chimpansee! Gelukkig kwamen de autoriteiten in actie en moesten de circuseigenaren de dieren naar een geschikte plek brengen. Na maandenlang overleg kon AAP eindelijk in actie komen om de dieren een beter leven te geven.

Op woensdag 16 juni 2021 hebben we Congo, Tino en Yimmy opgehaald en naar AAP in Almere gebracht. Hier gaan ze eerst drie maanden in quarantaine, zodat we zeker weten dat ze geen besmettelijke ziektes bij zich dragen.

Kostbaar

Het opvangen van de dieren is enorm kostbaar. De zorg voor één chimpansee kost ruim 51,- per dag. Dit zijn kosten voor onder andere voeding, medische zorg en huisvesting. Dit komt neer op 13.000,- om de drie dieren de eerste drie maanden te kunnen verzorgen. Hierbij zijn we volledig afhankelijk van donaties van mensen zoals jij.

Wil je de chimpansees helpen aan een nieuw leven? Doneer dan een bedrag naar keuze via Tikkie of via het donatieformulier.
 

Doneer voor de chimpansees Doneer via Tikkie

Chimpansee
Chimpansee Congo in zijn kooi bij het circus.

Chimpansee Yimmy naar buiten

Voor Yimmy was het onlangs tijd voor een grote stap: hij mocht namelijk voor het eerst naar buiten! In dit filmpje zie je de beelden.

 

Inschrijven voor updates

Wil je als eerste zien hoe de geredde chimpansees herstellen bij AAP? Schrijf je dan hieronder in voor updates!

Congo

Congo

Chimpansee Congo is de oudste van de drie. Hij is heel rustig en lijkt op zijn gemak in de quarantaine van AAP.

Tino

Tino

Bij chimpansee Tino werd direct duidelijk dat hij behoorlijk wat overgewicht heeft. We vermoeden dat hij van de circuseigenaren niet altijd gezonde voeding heeft gekregen.

Yimmy

Yimmy

Chimpansee Yimmy is de jongste van de drie dieren en dat is duidelijk te merken aan zijn gedrag. Hij is erg speels en oogt altijd vrolijk.

Alle updates chimpansees

Woensdag 28 juli 2021

Chimpansees Congo, Tino en Yimmy verblijven nu ruim een maand in quarantaine bij AAP. Wij doen er uiteraard alles aan om hun quarantaineperiode zo aangenaam mogelijk te maken. In dit filmpje leggen we hier meer over uit.


Donderdag 24 juni 2021

Inmiddels is een week verstreken na de reddingsactie. De dieren hebben de afgelopen dagen rustig kunnen bijkomen in onze quarantaine en kunnen wennen aan de nieuwe omgeving. We geven Congo, Tino en Yimmy regelmatig verrijking om ze bezig te houden, zoals je kan zien in dit filmpje.


Vrijdag 18 juni 2021

Chimpansees Tino en Congo zijn een dag na de reddingsactie weer bij elkaar gezet in onze quarantaine! De twee deelden al een verblijf met elkaar in het circus. De oude Congo was duidelijk blij zijn maatje weer te zien. Tino, een forse chimpansee, liet zich met genoegen vlooien door Congo.


Donderdag 17 juni 2021

Vandaag laten we de chimpansees rustig bijkomen in hun verblijven van onze quarantaine. AAP-directeur David van Gennep blikt kort terug op de reddingsactie voor de drie dieren:


Woensdag 16 juni 2021 - 23:00 uur

Na een lange reis zijn we veilig met de dieren bij AAP in Almere gearriveerd. Chimpansees Congo, Tino en Yimmy zijn naar hun quarantaineverblijven gebracht, waar ze rustig van de reis kunnen bijkomen.

Bij AAP


Woensdag 16 juni 2021 - 19:00 uur

We zijn inmiddels halverwege op de terugreis naar AAP in Nederland. Alhoewel chimpansees Congo, Tino en Yimmy in de wagen zijn voorzien van airco, stoppen we vanwege het warme weer regelmatig om de dieren water en eten te geven.

Water voor Tino


Woensdag 16 juni 2021 - 12:00 uur

Chimpansees Congo, Tino en Yimmy zijn alledrie voorzien van een medische check. Als de dieren rustig zijn bijgekomen, gaan we onderweg naar AAP in Almere. Teamleider Pieter vertelt je er kort meer over in dit filmpje.


Woensdag 16 juni 2021 - 10:00 uur

Voordat de dieren naar AAP gebracht worden, krijgen ze eerst een medische check van onze dierenarts.

Medische check


Woensdag 16 juni 2021 - 7:00 uur

Het reddingsteam is onderweg naar de ontmoetingsplek. Vanaf deze plek worden we naar een geheime locatie gebracht, waar we de chimpansees kunnen ophalen.

Onderweg


Dinsdag 15 juni 2021 - 10:00 uur

Het reddingsteam is vertrokken naar Frankrijk om de drie chimpansees op te halen. Momenteel weten we nog niet veel over de dieren. Pieter Levelink, teamleider van ons chimpansee-complex, vertelt kort wat we kunnen verwachten:

ANBI/RSIN nummer Stichting AAP: 004612243