Wilde dieren in de entertainmentindustrie

Er bestaan verschillende vormen van entertainment met exotische, niet-gedomesticeerde dieren, zoals circussen, TV-, online en drukwerkreclames, wenskaarten, evenementen, TV programma's en andere publieke optredens. Verder worden wilde dieren wereldwijd veelvuldig gebruikt als fotomodel of attractie voor toeristen. Primaten, grote katachtigen, beren, olifanten, kamelen, zeeleeuwen, giraffes en zebra's ziet men regelmatig onnatuurlijke, gedwongen gedragingen vertonen. Deze dieren zijn eigendom van een circus of dierentrainer, of behoren toe aan gespecialiseerde verhuurbedrijven.


Het gebruik van wilde dieren in circussen, op tv, internet of een andere vorm van entertainment zou verboden moeten zijn, zelfs als het ‘traditie’ is. Het welzijn van (sociale) dieren in de entertainment wordt onherroepelijk aangetast, daar zij veelal hun leven zonder soortgenoten moeten doorbrengen en geen natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Amusement of culturele overwegingen mogen nooit als excuus voor schaamteloos dierenmisbruik worden gebruikt. Met name een circus kan onder geen enkele omstandigheid het welzijn van de wilde dieren die er worden getraind en tentoongesteld garanderen.

Leeuw in de piste

Gelukkig nemen steeds meer (Europese) overheden stappen om deze praktijken een halt toe te roepen.

Klik op de landen in de onderstaande map om meer te lezen over de wetgeving van dat land op het gebied van wilde dieren in de entertainmentindustrie.

Toerisme

Ook in het toerisme worden wilde dieren veelvuldig misbruikt. Denk aan de (gedrogeerde) berberapen in de zouks van Marokko of de drukke Spaanse costa, de dansaapjes in Indonesië of olifantenritjes in grote delen van Azië. Al deze ogenschijnlijke onschuldige praktijken brengen veel dierenleed met zich mee en zouden uit onze vakantiealbums moeten verdwijnen!

Samen met een aantal andere dierenwelzijnsorganisaties probeert AAP toeristen ervan te doordringen dat deze praktijken moeten stoppen en dat zij daar zelf een sleutelrol in kunnen vervullen, simpelweg door ‘nee’ te zeggen als ze iets wordt aangeboden.

Lees hier meer over wilde dieren in het toerisme.

 

 

Berberaap op de markt