Wilde dieren in de entertainmentindustrie

Apen, leeuwen, tijgers en andere wilde dieren worden op veel manieren ingezet om mensen te entertainen. Ze moeten kunstjes doen in circussen, als ‘fotomodel’ met toeristen op de foto of figureren in film- en televisieproducties. Hier gaan vaak nare trainingen aan vooraf en de dieren kunnen niet hun natuurlijke gedrag vertonen. Daarnaast leven groepsdieren zoals apen en leeuwen vaak alleen, zonder soortgenoten om zich heen.   

Bij AAP vangen we regelmatig circusdieren op of dieren die op een andere manier mensen moesten vermaken. In onze opvang zien we de pijnlijke gevolgen daarvan: vrijwel alle dieren hebben lichamelijke en/of geestelijke schade en moeten herstellen van hun verleden.

AAP pleit daarom, samen met andere dierenwelzijnsorganisaties, voor een verbod op wilde dieren in entertainment. Met als grootste doel: een verbod op wilde dieren in circussen in de gehele Europese Unie! Hieronder kun je zien dat er al heel wat stappen zijn gezet, maar we zijn er nog niet. Belangrijke EU-landen als Frankrijk en Duitsland hebben nog geen wet- en regelgeving voor dieren in het circus.

Leeuw in de piste

EU-landen waar wilde dieren in circussen niet verboden zijn:
Duitsland, Frankrijk (bezig met wetsvoorstel) en Italië (bezig met wetsvoorstel).

EU-landen met gedeeltelijk verbod of beperking
Estland, Finland, Hongarije, Polen, Portugal, Tsjechië, Spanje en Zweden. 

EU-landen waar wilde dieren in circussen verboden zijn:
België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Ierland, Oostenrijk, Griekenland, Malta,
Nederland, Kroatië, Letland, Roemenië, Slovenië, Luxemburg en Slowakije.
In Litouwen zijn wilde dieren in circussen vanaf november 2021 verboden.

Klik op de landen op onderstaande landkaart voor meer info per land!

Toerisme

Ook in het toerisme worden wilde dieren veelvuldig misbruikt. Denk aan de (gedrogeerde) berberapen in de zouks van Marokko of de drukke Spaanse costa, de dansaapjes in Indonesië of olifantenritjes in grote delen van Azië. Al deze ogenschijnlijke onschuldige praktijken brengen veel dierenleed met zich mee en zouden uit onze vakantiealbums moeten verdwijnen!

Samen met een aantal andere dierenwelzijnsorganisaties probeert AAP toeristen ervan te doordringen dat deze praktijken moeten stoppen en dat zij daar zelf een sleutelrol in kunnen vervullen, simpelweg door ‘nee’ te zeggen als ze iets wordt aangeboden.

Lees hier meer over wilde dieren in het toerisme.

 

 

Berberaap op de markt