Twee berberapen
Twee berberapen

 

Berberaap

(Macaca sylvanus)

LENGTE: 45-60 cm.

GEWICHT: 11 tot 16 kg.

LEEFTIJD: +/- 22 jaar

LEEFGEBIED: Marokko, Algerije en op de rots van Gibraltar

­HABITAT: bossen, kustgebied, stijle rotswanden

BIJZONDERHEDEN: De berberaap heeft wangzakken om eten in op te slaan.

De berberaap is een bedreigde diersoort. Dat komt vooral door stroperij en illegale handel. Berberaapjongen worden door stropers bruut bij hun ouders weggehaald en belanden daarna bij mensen thuis als huisdier of worden gebruikt in de toeristenindustrie. Ook ontbossing vormt een grote bedreiging voor deze diersoort.

Groepsleven en voortplanting

Het dier leeft in grote groepen. Soms wel bijna honderd bij elkaar. In november/december zijn de vrouwtjes vruchtbaar en na een draagtijd van ongeveer 5,5 maand wordt er één jong geboren. Het jong mag minimaal zes maanden bij zijn moeder zogen, voor het volledig moet overschakelen op vast voedsel. Na vier tot zes jaar zijn ze geslachtsrijp.

Huisvaders

Als een jong geboren is, krijgt het zorg van de hele groep. Oók van de mannetjes en daarmee vertoont het berberaapmannetje heel ander gedrag dan andere mannetjesmakaken. Berberaapjongen spelen een belangrijke rol in het versterken van relaties binnen een groep.

Kleine staart

Kenmerkend voor de berberaap is dat zijn staart niet zichtbaar is. In tegenstelling tot veel aapsoorten met een lange staart, heeft de berberaap een klein staartje dat veilig verborgen zit tussen de vacht. Een kleine staart is handig voor de berberaap, omdat het dier in gebieden leeft waar het flink kan vriezen. Een lange staart zou dan af kunnen sterven.

Dieet

Het dieet van een berberaap bestaat voornamelijk uit bladeren, vruchten, zaden (favoriet zijn eikels), gras, de bast van een boom, korstmossen, bloemen en paddenstoelen. Het dier is een omnivoor en haalt zijn voedingsstoffen ook dierlijk materiaal. Bijvoorbeeld een lekkere rups of een klein vogeltje.

Er was eens…

Volgens een legende van het Verenigd Koninkrijk blijft Gibraltar in handen van de Britten zolang er berberapen op de Rots van Gibraltar leven. De Britten doen dus hun uiterste best om de populatie berberapen op de Rots van Gibraltar in stand te houden.