Primadomus Spanje

Primadomus Spanje

Primadomus SpanjePrimadomus is de Spaanse vestiging van Stichting AAP. Primadomus ligt 7,5 km ten zuiden van Villena (30.000 inwoners) in de regio Alicante, aan de voet van de Sierra de Salinas. Primadomus heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een volwaardig CITES-erkend opvangcentrum in Zuidwest-Europa. Doordat Primadomus over een eigen quarantaine beschikt, kan het hele opvangproces ter plekke doorlopen worden.

Sinds 2016 kan Primadomus ook grote katachtigen opvangen. Hier zijn speciale voorzieningen voor gebouwd en de eerste leeuwen en tijgers zitten hier al. Een aantal van de bewoners is heel moeilijk of niet te herplaatsen en kunnen in de Spaanse zon van hun oude dag genieten. Het terrein leent zich qua ruimte en natuur heel goed voor permanente huisvesting.

In 2019 is AAP Primadomus benoemd als officieel NGO partner van 'the National Action Plan Against Wildlife Trafficking' in Spanje.

Inwoners van Primadomus

Naast grote katachtigen huisvesten we ook diverse groepen primaten in Primadomus. In 2009 opende Primadomus voor de eerste dieren de deuren. Drie groepen primaten, namelijk chimpansees, mantelbavianen en berberapen werden opgevangen in Primadomus. Momenteel is het aantal dieren in Primadomus gegroeid en zijn er verschillende groepen chimpansees, berberapen en mantelbavianen. In de video is chimpansee Anna te zien, die samen met zoon Patrick geniet van haar verblijf in Primadomus. Anna en Patrick zijn een van de eerste chimpansees die hun intrek genomen hebben in Primadomus.

Opvang grote katachtigen in Primadomus

In steeds meer landen (waaronder Nederland) wordt het gebruik van wilde dieren in circussen en entertainment aan banden gelegd, waardoor voor veel van deze dieren dringend opvang nodig is. AAP heeft onderzocht hoe zij daar een bijdrage aan kan leveren. Op 26 mei 2016 was de officiële opening van de opvang voor grote katachtigen in Primadomus in Spanje. Met 24 verblijven voor grote katachtigen hebben we ruimte gecreëerd voor tientallen leeuwen, tijgers en andere grote katten in nood. De eerste 8 verblijven waren in mei 2015 al klaar en werden vanwege urgente, schrijnende gevallen direct in gebruik genomen. Oud-circusleeuwen Reza en Aya, en –tijgers Kai en Radja vonden hier, na 13 jaar in een oude truck langs de weg te hebben gestaan, als eerste een veilig thuis. In de ruime, natuurlijk ingerichte verblijven konden de dieren aansterken en bijkomen van hun ellendige verleden. In een jaar tijd heeft AAP al 8 leeuwen, 4 tijgers, 1 poema en 1 luipaard een nieuwe toekomst kunnen geven. Dieren die stuk voor stuk afkomstig zijn uit de entertainmentindustrie en/ of illegale handel.

Reza en Aya

Meer weten over Primadomus?

Lees hier meer over de opvang van tijgers en leeuwen in AAP Primadomus.