Quarantaine

In quarantaine bij AAP

Alle dieren die bij AAP binnenkomen, gaan voor minimaal zes weken in quarantaine.

Tijdens deze periode worden zij medisch uitgebreid onderzocht. Zo wordt het bloed en de ontlasting gecheckt op ziekteverwekkende virussen, bacteriën en parasieten. Voor ieder dier wordt een eigen behandelplan opgesteld, waarin onder meer dieet, medicijnen en (probleem)gedrag aan de orde komen.

Quarantaineperiode

De quarantaineperiode is best wel een saaie tijd, omdat de dieren in een vrij kale ruimte verblijven. Dit is helaas noodzakelijk om de gezondheid van de dieren te garanderen. Als bijvoorbeeld blijkt dat een dier een parasiet heeft en hij zit in een prachtig verblijf met allerlei speeltoestellen en houtsnippers op de grond, is het heel moeilijk om hem van de parasiet te ontdoen. Die kan zich inmiddels in de heerlijke bodem genesteld hebben. Het verblijf wordt dus vrij kaal gehouden, omdat we het dan goed kunnen schoonmaken.

Verrijking tijdens de quarantaineperiode

We doen ons uiterste best om de quarantaineperiode toch zo aangenaam mogelijk te maken. Alle dieren verrassen we regelmatig met verrijking, zodat ze zelf kunnen zoeken naar iets lekkers.

En een baby aapje dat zijn moeder mist, krijgt een knuffeldier. Voor een eenzame chimpansee zetten we een zacht muziekje aan of spelen we apengeluiden af. En alle verblijven hebben een raam, waardoor de dieren naar buiten kunnen kijken voor extra afleiding.
Baviaan Olive
Baviaan Olive met verrijking in haar quarantaineverblijf.

Kom kijken!

Meer zien van onze Quarantaine? Neem een kijkje
achter de schermen met de digitale rondleiding van AAP.
Deuren en afdelingen die normaal gesproken
voor publiek gesloten blijven, gaan nu open.

Hygiëne

De medewerkers van de Quarantaine moeten zich aan strenge hygiëneregels houden. Besmetting van personeel en andere dieren moet tenslotte te allen tijde voorkomen worden. Vooral apen kunnen nare ziektes en virussen bij zich dragen, zoals TBC en hepatitis B. Wasberen en stinkdieren kunnen op hun beurt besmet zijn met een gevaarlijke spoelworm.

In 2013 heeft AAP een nieuwe Quarantaine geopend waarmee we onze opvangcapaciteit hebben vergroot. Daarnaast heeft het Chimpanseecomplex een eigen quarantaine. Beide gebouwen beschikken over een professionele operatiekamer, moderne onderzoeksruimte en een uitslaapkamer. Ook onze Spaanse vestiging Primadomus beschikt over een eigen quarantaine.

Volgende stap

Na de quarantaineperiode verhuizen de dieren naar hun nieuwe afdeling. Chimpansees gaan naar een andere vleugel van het Chimpanseecomplex, de andere primaten verhuizen naar de Primatenafdeling en kleine zoogdieren gaan naar de Zoogdierenafdeling.

Foto's uit de quarantaine

Op de hoogte blijven van AAP?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!