Deel het niet
Deel het niet

"Deel het niet"

Een NRC Charity Award en AAP-campagne om
'wildlife selfies' tegen te gaan.

De campagne "Deel het niet"

AAP wil bewustzijn creëren over het verborgen dierenleed achter wildlife selfies, een groeiende trend onder toeristen en social media gebruikers. Steeds meer dieren worden uit het wild geroofd, mishandeld en gedrogeerd voor het ultieme vakantiekiekje. Zo verdrievoudigde het aantal selfies met wilde dieren op Instagram in de afgelopen drie jaar. De campagne brengt in beeld welk leed hierachter schuilgaat. Met de campagne wil AAP toeristen en social media gebruikers ervan overtuigen dat het maken, delen of liken van wildlife selfies bijdraagt aan onvoorstelbaar dierenleed en daarom echt niet meer van deze tijd is.
De deel het niet campagne is ontwikkeld in het kader van de NRC Charity Awards in samenwerking met leerlingen van het Willem de Kooning Academie. Nu is de campagne opnieuw genomineerd. Dit keer voor de House of Animals Awards.

Deze banner is onderdeel van de campagne:

 

Tips voor een diervriendelijke vakantie

Als toerist kun je de dieren helpen door attracties met wilde te dieren te vermijden. Dat kun je op deze manieren doen:

 • Bereid je vakantie goed voor en onderzoek of er activiteiten met dieren zijn die je op je vakantiebestemming wilt ondernemen. Als je twijfelt of een activiteit diervriendelijk is, zoek dan naar alternatieven.
 • Maak geen selfies met wilde dieren. Kleine apen en tijgerwelpen kunnen er schattig uitzien en hun uitbaters kunnen zelfs zeggen dat ze zijn gered nadat ze wees geworden zijn, maar dit is zelden het geval. Vaak worden de dieren uit het wild weggerukt, soms bij hun moeder vandaan gehaald, of worden gefokt voor dit doel. De dieren leven onder erbarmelijke leefomstandigheden en zijn meestal zwaar gedrogeerd om ze in bedwang te houden. Bovendien zijn vooral primaten dragers van zeer besmettelijke ziekten en kan je geïnfecteerd raken na een beet.
 • Bezoek geen voorstellingen met dieren, waaronder circussen. De manier waarop deze dieren getraind worden zijn erg wreed en de leefomstandigheden over het algemeen zeer slecht.
 • Koop geen wilde dieren, zelfs niet uit medelijden. Als je dat toch doet, moedig je de illegale handel alleen maar aan.
 • Meld je ervaring. Als je van dierenwreedheid getuige bent geweest of iets verdacht vindt, laat dan van je horen op reis websites zoals tripadvisor etc. en meld het aan de juiste instanties.

Meld Dierenleed

  Schiphol Awareness Campaign

  Over de House of Animals Awards

  House of Animals Awards is een groots gala waar mediaproducties die aandacht besteden aan dieren en dierenwelzijn worden beloond.
  Er worden awards uitgereikt in verschillende categorieën. House of Animals wil mensen stimuleren en belonen voor het onder de aandacht brengen van dierenwelzijn in hun producties, omdat media veel invloed heeft op de bewustwording van mensen.

  Stem hier op de campagne 'Deel het niet'!