Wereld Dierendag 2024

Wereld Dierendag: ons thuis is niet hun thuis

Wereld Dierendag wordt sinds 1929 elk jaar op 4 oktober gevierd. Destijds voor het eerst in de Duitse hoofdstad Berlijn. Het doel van Wereld Dierendag: aandacht vragen voor het uitsterven van diersoorten en het voorkomen van menselijke wreedheid tegen dieren. Ook staat het verbeteren van leefomstandigheden van alle dieren op onze planeet centraal tijdens Wereld Dierendag.

Wist je dat…

  • 4 oktober is gekozen omdat het de sterfdag is van de beschermheilige van de dieren, Sint Franciscus van Assisi?
  • de allereerste niet officiële dierendag al in 1925 voor het eerst in Berlijn werd georganiseerd door de Duitser Heinrich Zimmermann?
  • in Argentinië dierendag op een andere datum wordt gevierd, namelijk op 29 april?

Video: Exotische zoogdieren horen in het wild

Vraag naar exotische zoogdieren
Helaas wordt de vraag naar exotische zoogdieren als huisdier in veel Europese landen niet kleiner, maar steeds groter. Dieren als witoorpenseelaapjes, servals, exotische egelsoorten, stokstaartjes, allerlei primaatsoorten en zilvervossen zijn nog altijd erg gewild. Deze dieren worden onder slechte omstandigheden gefokt en vervolgens verkocht aan mensen die niet weten waar ze aan beginnen met zo’n exotisch huisdier.

Veel van deze dieren krijgen niet de juiste verzorging en leven vaak in een voor hen ongeschikte omgeving. Met alle trieste gevolgen van dien. Zo zien we bij AAP bijvoorbeeld regelmatig dieren met onbehandelde botbreuken, of dieren die door onjuiste voeding de rest van hun leven mank lopen en diverse vergroeiingen hebben. Bij AAP kunnen we het dan ook niet vaak genoeg zeggen: exotische dieren horen niet de huiskamer thuis! Daar willen we op deze dierendag dan ook graag extra bij stilstaan.
Suikereekhoorn Mango
Suikereekhoorn Mango werd als huisdier gehouden, nota bene door een dierenarts. Vanwege een infectie moest zijn oog verwijderd worden.
Ontelbare diersoorten en eigenschappen
Hoewel er naar schatting 7,77 miljoen soorten dieren op aarde leven, zijn er ongeveer slechts 960.000 soorten beschreven en gecatalogiseerd.

Een bijzonderheid als we kijken naar de vele verschillen tussen al die diersoorten, zijn de ogen. Dieren die jagen, zoals katachtigen, hebben verticaal gespleten pupillen die de diepteperceptie van prooidieren verbeteren. Zoals we kunnen zien bij de serval Isax (foto), gered van een particulier in Spanje.
Serval Isax
Positieflijst in heel Europa
Gelukkig is er ook goed nieuws op deze dierendag, want het is de eerste dierendag waarop de Nederlandse positieflijst van kracht is! Na jarenlange inspanning van AAP en andere dierenwelzijnsorganisaties is deze namelijk op 1 juli 2024 in werking getreden. De lijst maakt in één keer duidelijk welke dieren wél, en niet als huis- of hobbydier mogen worden gehouden. Zonder een positieflijst blijven exotische zoogdieren een bestaan leiden waar ze ongeschikt voor zijn. Of ze worden gedumpt, wat leidt tot dierenleed en overvolle opvangcentra. Zo’n lijts voorkomt dus een hoop dierenleed!

In Nederland is de positieflijst er nu dus, maar in vele andere Europese landen is dat nog niet het geval. AAP blijft zich daarom inzetten om in zoveel mogelijk Europese landen een postieflijst te krijgen. Ons einddoel is dat er uitieindelijk een positieflijst komt die voor de hele Europese Unie geldt.

Want ieder dier verdient een leven waarin het gewoon dier mag zijn!

Op de hoogte blijven van AAP?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Overige berichten