Twee witoorpenseelaapjes achtergelaten in Utrecht

Er zijn zojuist twee witoorpenseelaapjes binnengekomen bij AAP. De twee dieren werden vanmorgen aangetroffen in de Utrechtse wijk Ondiep, waar ze vermoedelijk zijn gedumpt door hun eigenaar. De aapjes (Brad en Angelina) zaten in een kartonnen doos en zijn achtergelaten op de stoep van een medewerkster van Huisdierenmeldpunt Utrecht.

De medewerkster in kwestie nam contact op met Stichting AAP en plaatste de aapjes in de tussentijd in een wat ruimere, plastic bak. Brad en Angelina zijn erg gestrest en lijken er niet goed aan toe te zijn. Met name één van de twee is erg klein van stuk en heeft een kale, beschadigde staart; een teken van verwaarlozing.

De verhuizing leek nog even spannend te worden. AAP-directeur David van Gennep: “Witoorpenseelaapjes zijn vingervlug en de kleinste deed tijdens het overplaatsen naar de verhuiskrat een dappere ontsnappingspoging. Hij kroop onder een tafel, waar ik hem snel weer onderuit haalde.”

Wat de precieze achtergrond van de twee is, zullen we misschien wel nooit weten. Witoorpenseelaapjes zijn vanwege hun schattige uiterlijk en kleine formaat nog altijd populair als huisdier, maar in Nederland is dit verboden en komt het tegenwoordig nog weinig voor. Een mogelijkheid is dat de eigenaar vóór de vakantieperiode van de dieren (die veel specifieke zorg nodig hebben) af wilde.

Bij AAP worden Brad en Angelina eerst in quarantaine geplaatst, waar ze verder onderzocht worden, kunnen aansterken en rustig kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving. Daarna verhuizen ze naar een verblijf op de zoogdierenafdeling. Uiteindelijk zoeken we, net als voor onze andere dieren, een geschikt herplaatsadres voor ze.

Overige berichten