Twee jonge leeuwtjes aangekomen bij AAP Primadomus

Almere/Villena (Spanje) – Dinsdagavond zijn twee leeuwtjes gearriveerd in Primadomus, de Spaanse vestiging van AAP. Tintín en Mojito werden eerder dit jaar in beslag genomen nadat bleek dat ze illegaal door een Spaans circus werden gehouden. Vooral voor Mojito, de oudste van de twee welpen, is het leven allesbehalve makkelijk geweest. Hij heeft een nog onbekende medische aandoening waardoor hij bijna niets kan eten.

AAP heeft de jonge leeuwen opgehaald bij Karpín Abentura, een van AAPs herplaatspartners in Spanje. Dit asiel gaf de dieren een tijdelijk en liefdevol thuis. Inmiddels zijn Tintín en Mojito na een voorspoedige reis aangekomen in AAP Primadomus. Directeur David van Gennep: “Een van onze verzorgers was al eerder naar Karpín gegaan om de leeuwtjes en hun routines te leren kennen. Ook de reiskisten waren al wat eerder gebracht, zodat de dieren er vast aan konden wennen. Op die manier hoefden ze niet verdoofd te worden en liepen ze uit zichzelf de kratten in.” Alles verliep volgens plan, al was Tintín wat zenuwachtig. “Hij stootte daardoor zijn snoet en heeft nu een kaal plekje op zijn hoofd.” Hoewel de twee nieuwe bewoners pas net zijn aangekomen, kunnen de verzorgers nu al duidelijke karaktertrekjes onderscheiden. David: “Tintín is klein, maar dapper. Hij ging al snel op onderzoek uit en is heel beweeglijk. Hij vindt de verzorgers interessant, maar is vooral dol op zijn grote broer. Hij hobbelt constant achter Mojito aan en de twee spelen veel samen.” Tintín en Mojito zitten samen in een verblijf, dus er is volop tijd om te spelen. Alleen met etenstijd zitten ze, vanwege Mojito’s gezondheidsproblemen, gescheiden. De eerste dertig dagen zitten de twee dieren in een Special Care Unit om te kijken hoe de dieren eraan toe zijn. Fysiek, maar ook mentaal.

Het verhaal van Mojito kreeg eerder dit jaar flink wat media-aandacht, met name in Spanje. Dit ontstond nadat de vorige eigenaar het welpje naar een dierenkliniek bracht om hem te laten euthanaseren. De dierenarts vermoedde echter dat Mojito’s aandoening met de juiste medische zorg kon worden verholpen en weigerde het verzoek. En omdat de eigenaar niet over de juiste papieren beschikte, dienden diverse Spaanse organisaties een klacht in bij de autoriteiten om zo de leeuwtjes definitief weg te halen uit het circus. Ondanks het feit dat meerdere organisaties zich het lot van Mojito en Tintín aantrokken, bleek het echter lastig om een permanente oplossing voor de dieren te vinden. Toen AAP hierover werd geïnformeerd, bood de stichting aan om de leeuwtjes in Primadomus onder te brengen, waar sinds afgelopen mei ook leeuwen en tijgers opgevangen worden. Komende tijd zal het medische team van AAP alles op alles zetten om uit te zoeken wat Mojito precies mankeert en of de aandoening te behandelen is. Op basis van de bevindingen brengt AAP advies uit over de behandeling van Mojito aan de Spaanse autoriteiten, die sinds de inbeslagname officieel eigenaar zijn van de twee leeuwtjes.

Gelukkig is er ook goed nieuws: de conditie van Tintín lijkt uitstekend en het is dan ook waarschijnlijk dat hij uitgroeit tot de grote, indrukwekkende leeuw die hij kan zijn. Hopelijk geldt hetzelfde voor zijn broer Mojito.

Samenwerking
Behalve Karpín Abentura zijn ook andere Spaanse organisaties nauw betrokken geweest bij de redding van en zorg voor de dieren: ANADEL, ASPAC, EQUINAC, FAADA, Chelui4lions-CACH Spain en Mundo Vivo Llanes. AAP is hen dankbaar voor hun inzet en vasthoudendheid om Mojito en Tintín een betere toekomst te geven.

Tintín (links) en Mojito.

Overige berichten