Leeuwen en tijgers voor het eerst naar buiten

Een bijzonder moment voor Reza, Radja, Aya en Kai. Na 13 jaar opsluiting in een oude circuswagen aan de rand van een Franse snelweg, mogen de twee leeuwen en twee tijgers eindelijk naar buiten. Eind mei haalde AAP de dieren weg uit hun veel te kleine kooien, waarna ze de eerste bewoners werden van de nieuwe leeuwen- en tijgeropvang in Primadomus, de Spaanse vestiging van AAP.

Inmiddels zit hun verplichte periode in de special care unit erop en kunnen ze genieten van hun nieuwe, ruime buitenverblijven. De luiken zijn geopend, een belangrijke stap op weg naar hun nieuwe toekomst. Na al die tijd kunnen ze eindelijk weer aarde onder hun poten voelen. “De dieren moesten even wennen, maar waren al snel door het dolle heen”, vertelt AAP-directeur David van Gennep.

Herstellen
De lange opsluiting heeft bij de leeuwen en tijgers duidelijke sporen nagelaten, zowel fysiek als mentaal. Met name Reza is door het tekort aan bewegingsruimte te zwaar en heeft last van artritis, een pijnlijke ontsteking aan zijn gewrichten. Ook is de spiermassa van de dieren ernstig afgenomen, waardoor ze zichtbaar moeite hebben met klimmen, springen en zelfs langere stukken lopen. Nu ze ruim een maand in AAP Primadomus zijn, knappen de leeuwen en tijgers stukje bij beetje op. De afgelopen periode zijn ze goed geobserveerd en hebben ze langzaam kennisgemaakt met diverse vormen van verrijking, zoals dennentakken en boomstammen. Voorwerpen die in hun buitenverblijf volop aanwezig zijn, maar die voor het viertal volledig nieuw waren.

Alle ruimte
Nu de dieren naar buiten kunnen en de ruimte hebben om rond te rennen, te klimmen en te klauteren, verwacht Stichting AAP dat ze met sprongen vooruit zullen gaan. Vooral Reza zal de beweging goed doen. Van Gennep: “Hopelijk zal zijn artritis aanzienlijk afnemen nu hij volop ruimte heeft om te bewegen, al blijft het altijd een punt van aandacht.

Vooralsnog zitten de dieren alleen in hun buitenverblijven, maar hopelijk komt ook hier snel verandering in. Van Gennep: “Bij AAP zijn we ervan overtuigd dat sociale dieren het gelukkigst zijn bij soortgenoten. Leeuwen zijn groepsdieren en daarom gaan we over een tijdje proberen Reza en Aya bij elkaar te plaatsen. Zoals het er nu naar uitziet, moet dat geen probleem zijn. Reza en Aya zitten nu in aangrenzende verblijven en zoeken elkaar op. De twee wandelen zelfs schouder aan schouder langs het tussenhek, prachtig om te zien!”

Reza maakt gretig gebruik van alles wat hij in zijn buitenverblijf vindt.

Samenvoeging
AAP gaat ook kijken of tijgers Kai en Radja samengevoegd kunnen worden. “Tijgers zijn van nature solitaire dieren, maar je ziet bijvoorbeeld in dierentuinen dat ze ook goed kunnen samenleven. Kai en Radja zoeken al regelmatig contact met elkaar. Door ze samen in één verblijf te plaatsen, hebben ze meer prikkels en afleiding. Bovendien komt er zo weer meer ruimte vrij voor andere dieren die onze hulp hard nodig hebben.” Maar zover is het nog niet; eerst mogen de dieren rustig wennen aan de nieuwe wereld die voor ze is opengegaan.

Overige berichten