Voor het eerst in de geschiedenis stopt een Spaans circus vrijwillig én definitief alle optredens met wilde dieren. Het circus heeft alle dieren afgestaan, waaronder twee leeuwen: Kumba en Vigo. Zij inmiddels zijn overgebracht naar de speciale big cat opvang van Stichting AAP in Spanje en ook voor de overige dieren heeft AAP een nieuw thuis gevonden. Eerder deze week maakte ook een Frans circus bekend niet meer op te treden met wilde dieren, ‘uit liefde voor de dieren en respect voor het publiek’.
Het Spaanse circus werd voornamelijk gemotiveerd door de vooruitgang die AAP en haar InfoCircus partners in Spanje boeken om het gebruik van wilde dieren in shows te beëindigen. In de afgelopen jaren hebben meer dan 400 Spaanse gemeenten zich ‘vrij van circussen met wilde dieren’ verklaard en zeven autonome regio’s hebben de praktijk verboden of gaan dit doen.
"Einde wilde dieren in circussen is in zicht"
David van Gennep, directeur Stichting AAP
De beslissing van het Franse circus vindt vooral zijn oorzaak in de gewijzigde publieke opinie. Het grootste deel van het circuspubliek in Frankrijk zou volgens een recente opiniepeiling niet meer achter shows met wilde dieren staan. Circusdirecteur André Bouglione vertelt in een interview met partnerorganisatie 30 Millions d’Amis: “Wij willen een show geven waar de hele familie van kan genieten. Als een grote meerderheid van de gezinnen morele bezwaren heeft tegen het gebruik van wilde dieren in onze shows, kunnen we daar niet mee doorgaan.” Het circus doorbreekt hiermee een generatielange traditie van optredens met wilde dieren. Alle dieren zijn inmiddels overgedragen aan opvangcentra.
Fantastisch nieuws, vindt AAP-directeur David van Gennep. “Deze ontwikkelingen in landen zoals Spanje of Frankrijk waren een paar jaar geleden nog ondenkbaar. We kunnen zeer trots zijn dat de goed gecoördineerde en constructieve acties van de dierenwelzijnsgemeenschap dergelijke vooruitgang boeken. Het einde van wilde dieren in circussen in Europa is zonder twijfel in zicht. “
AAP en InfoCircos denken dat een constructieve dialoog met de circusgemeenschap steeds belangrijker wordt om dit dringende dierenwelzijnsprobleem voor eens en altijd op te lossen. “Wij stimuleren andere circussen om dit voorbeeld te volgen en om hun activiteiten aan te passen aan de huidige samenleving. Steeds meer landen en regio’s volgen het Nederlands voorbeeld om shows met wilde dieren te verbieden, maar ook het publiek gaat met zijn tijd mee. Als oplossingspartner zijn we klaar om te helpen door de dieren op te vangen of door te helpen bij het vinden van andere opvangplaatsen”, aldus Van Gennep.