Chimpansee Marria naar buiten

7 juni 2017 Almere – De quarantaineperiode zit erop voor chimpansee Marria. Na ruim drie maanden verplichte afzondering, en voor het eerst sinds ze op 28 februari aankwam bij Stichting AAP in Almere, mocht Marria vandaag voor het eerst naar buiten. De Hollandse regen in. Voor Marria was dit een grote mijlpaal in haar resocialisatie-traject, waarin ze leert weer zichzelf te zijn: een chimpansee.

Marria bracht de eerste dertien jaar van haar leven door bij een gezin in Portugal. In die periode leerde ze leven als een mensenkind, zich spiegelend aan haar mensenouders. Uiteindelijk ging dat mis. Er was niemand om te vlooien of in dierentaal mee te praten, iets wat voor sociale en intelligente dieren als chimpansees juist essentieel is. Sindsdien zit Marria bij Stichting AAP, waar ze de afgelopen maanden intensief werd begeleid door een vast dreamteam. Dit team, bestaande uit gedragsbiologe Godelieve Kranendonk en dierverzorgers Gijs Vereenooghe en Margreet Voogd, leert Marria langzaam haar focus te verleggen van mens naar soortgenoot. In de quarantaine was het ontwennen van menselijke aandacht nog geen hoofdzaak. Het echte werk, waarin Marria letterlijk weer chimpansee wordt, staat de komende maanden te gebeuren.

Welkomstgeluiden
Maar vandaag kon eerst – en eindelijk – het luik naar Marria’s buitenverblijf open. Al na een kleine tien minuten overwon Marria haar schroom: eerst nog door voorzichtig onderzoekend het hoofd door het luik te steken om vervolgens dapper naar buiten te klimmen en op verkenningstocht te gaan. Die verkenning was overigens wel van korte duur. Misschien omdat ze het te nat vond, maar meer waarschijnlijk is dat ze de – voor haar onbekende – welkomstgeluiden van andere chimpansees iets te overweldigend vond. Pijlsnel klom Marria terug in haar binnen-verblijf. Vanuit die bekende, beschutte en droge veiligheid kon ze haar nieuw verworven vrijheden overpeinzen. Naar buiten kwam Marria daarna niet meer. Wel stak ze veelvuldig haar hoofd en diverse takken naar buiten, als voelstokken om het onbekende terrein te verkennen.

Klimmen en slingeren
David van Gennep, directeur Stichting AAP: “Wij zijn blij dat Marria zich al zo snel liet zien! Het betekent dat we op de goede weg zijn met haar resocialisatie. Voor Marria is het enorm spannend om ineens naar buiten te kunnen, want ze kent de geluiden van andere chimpansees niet. Het ziet er ook anders uit dan ze de laatste maanden gewend was en het ruikt natuurlijk vreemd. Allemaal dingen die haar nu nog wat onzeker maken. Maar ze krijgt genoeg tijd en hulp van haar begeleiders om rustig aan haar buitenverblijf en alle geuren en kleuren te wennen. Vervolgens is het zaak dat ze behendigheid krijgt in voor chimpansees vanzelfsprekende dingen, zoals klimmen en slingeren. Dan kan ze zich straks, als ze eenmaal in een groep met soortgenoten zit, ook uit de voeten maken als één van hen eens een slechte bui heeft.”

Chimpanseegedrag
Maar Marria heeft ook al veel geleerd in de afgelopen maanden. Gedragsbiologe Godelieve Kranendonk: “Ze laat al aardig wat typisch chimpanseegedrag zien. De vraag is of ze deze ook bij soortgenoten zal gebruiken. Marria kent de juiste sociale vaardigheden nog niet en die zal ze uiteindelijk onder de knie moeten krijgen, mede met hulp van haar soortgenoten. Ze heeft daarom nog een lange weg te gaan. Vandaag heeft ze alvast een grote, positieve stap gezet. Wij gaan nu met Marria aan de volgende stappen werken, zodat ze zich hopelijk snel bij soortgenoten kan voegen en een volwaardig apenleven kan leiden. Daar kijken we allemaal naar uit!”

Overige berichten