Circus ban campaign petition

Miljoen Europeanen tekenen petitie voor circusverbod wilde dieren

Overhandiging succesvolste dierenwelzijnspetitie ooit

Vandaag is voor het hoofdkwartier van de Europese Commissie in Brussel gevierd dat ruim een miljoen burgers willen dat er een eind komt het leed van wilde dieren in circussen. De 1.019.036 handtekeningen zijn overhandigd aan leden van het Europees Parlement Elonora Evi MEP en Anja Hazekamp MEP. Zij sturen de handtekeningen door naar de Europese Commissie. Dit geweldige resultaat maakt de circuspetitie de succesvolste dierenwelzijnspetitie ooit, waarvoor we iedereen die tekende hartelijk bedanken!

De petitie werd opgezet door de Spaanse dierenwelzijnscoalitie InfoCircos en is eerder dit jaar onderdeel gemaakt van de Stop Circus Suffering campagne. Samen met 80 andere leden van Eurogroup for Animals heeft Stichting AAP de achterban opgeroepen de petitie te tekenen. Door de vergelijkbare petitie van Zweedse dierenwelzijnsorganisatie Djurens Rätt bij het resultaat op te tellen, zijn meer dan een miljoen handtekeningen verzameld. Dit succes bevestigt wat peilingen en experts al langer aangeven: wilde dieren in het circus zijn veroordeeld tot een leven van fysieke en geestelijke mishandeling en Europa mag geen ruimte meer bieden voor dit wrede vermaak.

Miserabel leven

“De aanrijding van een circuswagen op een Spaanse snelweg in 2018, waarbij een olifant stierf en er vier gewond en verdwaasd over de weg liepen, was de druppel en het begin van deze petitie. De publieke boosheid die volgde maakte duidelijk dat Europese burgers genoeg hebben van het misbruik van wilde dieren in circussen. Vandaag vieren we de miljoen burgers die onze petitie tekenden. Mensen die de dieren willen helpen die nog altijd een miserabel leven lijden in circussen en vaak vroegtijdig sterven na een leven vol ontberingen en lijden. Het is de hoogste tijd dat de Europese Commissie luistert naar de burgers en een halt toeroept aan het gebruik van wilde dieren in circussen.” aldus Marta Merchan, directeur van de Spaanse vestiging van AAP en lid van de InfoCircos coalitie.
De overhandiging van de petitie bij de Europese Commissie in Brussel

Effectieve oplossing

Reineke Hameleers, CEO van Eurogroup for Animals, presenteerde samen met Andrea Torres van de InfoCircos coalitie het eindresultaat en lichtte de volgende stappen van de circuscampagne toe: “Een miljoen burgers hebben gesproken, nu moeten we hun stem omzetten in politieke wil. Alleen een EU-breed verbod garandeert het einde van dit ouderwetse vermaak en biedt een passende en effectieve oplossing voor het fysieke en emotionele leed van wilde dieren in circussen.”

Kriskras door Europa
Meerdere EU-lidstaten hebben nog altijd geen beperkingen, of alleen deels, voor het gebruik van wilde dieren in circussen. Daarnaast transporteren circussen hun wilde dieren kriskras door Europa, wat voor grote risico’s voor publieke veiligheid, gezondheid en dierenwelzijn zorgt. Het laatste rapport ‘Wild Animals in EU Circuses : Problems, Risks and Solutions’ van Eurogroup for Animals gaat daar dieper op in.

EU-breed verbod nodig
David van Gennep, directeur van AAP, is blij dat ook veel Nederlanders de petitie tekenden. “Sinds 2015 hebben we in ons land zo’n circusverbod voor wilde dieren, maar dat gesleep met dieren dwars door Europa – en dus ook door Nederland als dat zo uitkomt – blijft een heel kwalijke zaak. Daarom hebben we echt een EU-breed verbod nodig, want op nationaal niveau blijven de gezondheids- en veiligheidsrisico’s rondom transporten bestaan. Naast natuurlijk alle stress voor de dieren in die wagens, op weg naar de volgende voorstelling waarin ze gedwongen moeten optreden. Dat kan echt niet meer.”

Overige berichten