Beurs met exotische dieren gaat door: onverantwoord

Opgerolde slangen in bami-bakjes, varanen die zich niet kunnen bewegen in krappe plastic doosjes, angstige stokstaartjes en gordeldieren, luiaards en boomstekelvarkens die paniekerig aan hun kooi bijten en krabben. Niet het toneel van een ‘wet market’ in China, maar een expo-hal in Houten waar ook dit jaar weer internationale handelaren en hordes bezoekers op af kwamen. Zelfs contact maken met het aanbod exotische dieren was vaak geen probleem. Wij maken ons samen met andere dierenorganisaties grote zorgen om dierenwelzijn én volksgezondheid.

Beelden van de beurs, gemaakt door World Animal Protection, laten zien hoe reptielen en talloze andere exotische diersoorten uit de hele wereld onder stressvolle omstandigheden worden verhandeld. Nachtdieren staan de hele dag in het bezoekerslawaai. Prooi- en roofdieren worden vlak naast elkaar gestald. Dieren worden getransporteerd en uitgestald in ondermaatse behuizing. Veel dieren worden willekeurig opgetild of aangeraakt. Samen met dierenorganisaties World Animal Protection, IFAW, Stichting SPOTS en de Dierencoalitie zijn wij ontsteld na het zien van de beelden. Na eerdere beloftes over gedegen handhaving zien we nog veel te weinig verbetering.

"Een totaal onverantwoorde en riskante situatie"

“Op dit soort beurzen wordt het houden van exotische dieren gepromoot, terwijl veel van deze dieren totaal ongeschikt zijn als huisdier”, zegt David van Gennep namens de organisaties. Sanne Kuijpers van World Animal Protection vult aan: “Iedere leek kan een bami-bakje of kooitje kopen, maar informatie over de verzorging van het exotische dier dat erin zit wordt niet of nauwelijks geboden. Complicerende factor is dat veel handelaren uit andere Europese landen komen, waardoor de vereiste schriftelijke informatie in de Nederlandse taal vaak niet beschikbaar is. Een totaal onverantwoorde en riskante situatie.”

Exotische dierenbeurzen zijn toegestaan zolang ze voldoen aan de geldende regelgeving, zoals voor dierenwelzijn. Maar deze markten schieten daarin ernstig tekort, zegt ook dierenartsenvereniging Caring Vets. Zij zien tevens zoönose-risico’s bij het zo dicht bij elkaar brengen van mensen en exotische diersoorten: “Een veterinaire keuring is in de verste verte geen garantie voor de afwezigheid van ziekteverwekkers bij de dieren. Dieren kunnen symptoom-loze drager zijn, of nog in de incubatietijd van een ziekte verkeren. Stress maakt dieren gevoeliger voor ziekteverwekkers. Door de aanwezigheid van verschillende diersoorten kunnen bovendien nieuwe mutaties van virussen ontstaan.”, aldus een woordvoerder van Caring Vets.

Eerder dit jaar presenteerde AAP samen met World Animal Protection, IFAW, Stichting SPOTS en de Dierencoalitie al een maatregelenpakket om de risico’s op een volgende pandemie te verkleinen. Daarin roepen we onder meer op om het houden van dit soort markten waar levende wilde dieren worden verhandeld in Nederland te verbieden vanwege de risico’s voor dierenwelzijn, illegale handel en ziekte-overdracht. Ondanks toezeggingen van de minister hiernaar te kijken is er dit jaar wederom een vergunning verleend voor de beurs.

(Beeld: World Animal Protection Nederland)

Overige berichten