Wasbeer bij AAP

AAP gaat ook laatste Limburgse wasberen opvangen

De Provincie Limburg heeft AAP opnieuw gekozen als partner om de resterende wasberen die in de provincie rondlopen op te vangen. Omdat het seizoen waarin de dieren gevangen kunnen worden al loopt, zijn inmiddels vangkooien geplaatst. Met succes: afgelopen dagen zijn al vijf wasberen gevangen. De dieren worden in onze quarantaine in Almere opgevangen, medisch gecheckt en zo nodig ontwormd als ze schadelijke spoelwormen bij zich dragen. Waarnemingen van wasberen zijn zeer welkom op wasberenmeldpunt.nl.

Tijdens het eerste vangproject, van oktober 2019 tot maart 2021, zijn er 46 wasberen uit het wild weggehaald en bij AAP opgevangen. Er wordt geschat dat er nog 17 tot 36 wasberen in Limburg rondlopen, met name rond Sittard en Maastricht. We hopen dat ook deze dieren opgevangen kunnen worden en er geen beroep wordt gedaan op de mogelijkheid moeilijk te vangen wasberen af te schieten.

Effectieve methode

In het vervolgproject worden ook verschillende onderzoeken gedaan, nieuwe vangkooien getest en is de procedure rondom afschotvergunningen versoepeld voor moeilijk te vangen wasberen. Dat laatste betreuren wij uiteraard en we hopen dat het, net als tijdens het eerste project, niet nodig zal zijn dieren dood te schieten. Nu het vangen goed werkt om de Limburgse populatie aan te pakken is het een kwestie van tijd voordat alle wasberen volgens Europese regelgeving uit de natuur zijn weggehaald.
David van Gennep

AAP directeur David van Gennep:

“We zijn heel blij dat de Provincie Limburg wederom haar vertrouwen uitspreekt in de aanpak die we in samenwerking met de Zoogdiervereniging hebben ontwikkeld. De wasberen in Nederland hebben er niet om gevraagd om in Europa uitgezet te worden, dus blijven we ons ervoor inzetten dat ze niet doodgeschoten worden nu blijkt dat ze hier heel goed gedijen. We hebben de afgelopen twee jaar laten zien dat het anders kan en gaan hier graag mee door tot de laatste Limburgse wasbeer veilig bij ons is.”

Lokale oorsprong
Er wordt vaak beweerd dat de Limburgse wasberen uit Duitsland komen, maar dat blijkt niet zo te zijn. DNA-onderzoek van het RIVM wijst uit dat de meeste dieren, zeker de wasberen rond Sittard, een lokale oorsprong hebben. Ze zijn waarschijnlijk ontsnapt in de regio of stammen af van ontsnapte dieren. Tegelijk wordt verwacht dat de wasberen in Duitsland en België hun leefgebied blijven uitbreiden. Over een aantal jaar zullen ze de Nederlandse grens bereiken. Wat er met de bestrijding van wasberen gaat gebeuren wanneer ze zich vast in Nederland vestigen weten we nog niet.
vervoer-wasberen-AAP
Limburgse wasbeer gaat in quarantaine.

Overige berichten