In 2024 heeft Stichting AAP 82 exotische zoogdieren gered uit soms vreselijke omstandigheden om hen een betere toekomst te geven. Dat is ruim 20% meer dan de 68 dieren die we in 2023 een plek konden bieden in een van onze twee opvangcentra.
De meeste dieren leefden bij particulieren als exotisch huisdier, zoals servals, suikereekhoorns en degoes. Daarnaast redde AAP dieren uit circussen, zoals de twaalf leeuwen en welpen uit Frankrijk, en dieren die illegaal verhandeld waren.
Nieuwe toekomst
Meer dan de helft van deze dieren werd in Nederland gered, de anderen kwamen uit zes verschillende Europese landen. Tegelijkertijd vonden we voor maar liefst 108 dieren een herplaatsadres waar ze de rest van hun leven mogen blijven. Aan het eind van het jaar verbleven nog 374 dieren in onze opvangcentra in Almere en Villena (Spanje), 50 minder dan aan het begin van het jaar.
Meer opvangverzoeken
In 2024 ontving AAP uit meer dan 10 landen opvangverzoeken en meldingen over 1.478 dieren in nood. Dit is een kwart meer dan vorig jaar, toen het er nog 1.168 waren. Veruit de meeste meldingen (ruim 58%) gingen over kleine zoogdieren als degoes, prairiehonden en de steeds populairdere suikereekhoorn (ook wel sugar glider genoemd). Van deze dieren werden er maar liefst 87 aangemeld, terwijl dat in eerdere jaren veel minder was.
Meer suikereekhoorns
Daarmee heeft de suikereekhoorn in Nederland de serval (2023) en de degoe (2022) van de eerste plaats verdreven als diersoort waarvoor het vaakst opvang aangevraagd wordt. De dieren, die met name ‘s nachts actief zijn, worden steeds populairder op videoplatforms als TikTok vanwege hun vermogen om stukjes te zweven. Suikereekhoorns zijn echter zeer ongeschikt als huisdier.
De overige meldingen gingen over primaten en mensapen (bijna 19%), grotere zoogdieren zoals servals, wasberen en caracals (15%) en grote katachtigen – waaronder leeuwen en luipaarden (7%).
Positieflijst
Op 1 juli 2024 is de Huis- en Hobbydierenlijst in werking getreden in Nederland. Deze lijst zorgt ervoor dat vrijwel alle diersoorten waarvoor vaak opvang wordt aangevraagd niet meer gekocht en gefokt mogen worden door particulieren. Dieren die er op 1 juli al waren, mogen bij hun eigenaren blijven. Ontving AAP in 2023 nog 206 meldingen over in Nederland gehouden exotische huisdieren, in 2024 steeg dat licht tot 234. De verwachting is dat dit aantal weer terugloopt als de laatste generaties populaire, maar ongeschikte diersoorten uit de huiskamers verdwijnen.
De missie van AAP
Het opvangen, rehabliliteren en herplaatsen van dieren in nood is voor AAP geen doel op zich, maar een middel om onze missie te realiseren: het stoppen van het leed van exotische zoogdieren in Europa middels betere wetgeving. Dit doel komt ieder jaar dichterbij dankzij de vele onmisbare vrijwilligers en donateurs van AAP. Samen maken we het iedere dag mogelijk om de toekomst van exotische dieren duurzaam te verbeteren!
Op de hoogte blijven van AAP?