Loretta Schrijver al jaren groot fan van AAP

Presentatrice Loretta Schrijver is groot fan van Stichting AAP. In haar kleedkamer hangen foto’s van chimpansee Peggy en Java-aap Marula; haar adoptiedier. Ter gelegenheid van de 100e Apenote vertelt Loretta over haar band met AAP.

“Ik ken AAP al uit de tijd dat de opvang nog in Amstelveen zat. In die periode werkte ik bij RTL Nieuws en had ik David (van Gennep, red.) een keer aan de telefoon voor een item. Wat een aardige, sympathieke man. Daarna ben ik AAP gaan volgen.”

Altijd blij gevoel
“Ondanks al het dierenleed, heb ik bij AAP altijd een blij gevoel, omdat alle verschrikkelijke verhalen een goed einde hebben. Bij AAP weet ik: ‘het komt goed’. Ik heb diep respect voor het werk van AAP. Met gevaar voor eigen leven crossen de medewerkers Europa door om dieren te redden. Het zijn woorden én daden. AAP is dan ook niet voor niets een begrip geworden in Nederland en Europa, tot de politiek aan toe.”

Foto’s aan de muur
“In mijn kleedkamer van Koffietijd hangen foto’s aan de muur van Java-aapje Marula – zij is mijn adoptiedier – en van chimpansee Peggy. Ik heb een zwak voor haar en haar zus Babsie. Ze komen uit een Duits circus en AAP heeft weten te voorkomen dat ze een spuitje kregen.”

“Ik probeer waar ik kan mijn steentje bij te dragen aan AAP. Bijvoorbeeld door in de programma’s die ik presenteer aandacht te besteden aan het werk van de stichting. Ik heb ook nog een keer in samenwerking met de daklozenkrant een speciale uitgave verkocht over dakloze apen. De opbrengst ging naar AAP.”

Bijzonder moment
“Twee jaar geleden had ik de eer om David te verrassen met de onderscheiding ‘Kanjer van Goud’. Dat is een onderscheiding van de Nationale Postcode Loterij voor mensen die iets betekenen in de samenleving. Ik ging daarvoor naar AAP Primadomus in Spanje. Daar maakte ik zo’n bijzonder moment mee: chimpansee Antoine, die tien jaar lang alleen in een kelder heeft geleefd, herkende David. David liep naar hem toe en ze liepen daarna met elkaar op als twee mannen die een ommetje maken. David liet de cameraploeg gewoon wachten.” (Helaas staat de gehele uitzending van Kanjers van Goud niet meer online, maar het onderonsje tussen Antoine en David is nog wel terug te zien in dit fragment).

Wens voor AAP
“Mijn grootste wens voor AAP is dat de stichting niet meer nodig is, maar voor die tijd mag AAP nóóit verloren gaan. Er zijn nog zoveel dieren die hulp nodig hebben! Daarom heb ik AAP opgenomen in mijn testament. Ik hoop dat AAP nog veel meer donaties en fondsen mag ontvangen.”

Loretta in haar kleedkamer met foto's van Peggy en Marula. 

Overige berichten