Valentijnsblog: Iets met een speld en een hooiberg

godelieve_profielblog1

Heb jij al een anonieme kaart of een rode roos op de deurmat gevonden? Valentijnsdag is natuurlijk dé dag om verrast te worden door je geheime liefde, of om zelf actie te ondernemen. Als je tussen de duizenden Tinder-, Lexa- (of welke variant je ook kent) profielen een geschikte kandidaat bent tegengekomen natuurlijk! En als die kandidaat dan leuk leek in het profiel, was hij/zij tijdens de eerste date ook de droomman/vrouw die hij/zij pretendeerde te zijn? Als je iemand persoonlijk ziet, valt diegene soms toch een beetje (of heel erg) tegen. Het is soms zoeken naar een speld in een hooiberg.

Blind dates
Bij onze AAP-dieren hebben we minder vrijheid qua partnerkeuze. We vangen (helaas) veel dieren op, en er komt heel wat bij kijken voordat zij weer aan de juiste dieren gekoppeld kunnen worden. We zetten onze dieren het liefst bij soortgenoten. Maar met alleen een individu van dezelfde soort zijn we er nog niet. De dieren moeten ook compatibel zijn qua geslacht, gezondheid, fysieke gesteldheid, temperament, groepssamenstelling, en ga zo maar door. En dan hebben we alleen het kandidatenprofiel ingevuld, de dieren hebben elkaar dan nog nooit gezien! Ik weet niet hoe dat met jou zit, maar meestal is voor mij na de eerste indruk snel duidelijk of ik een gezellig gesprek of een horloge-kijkend-kan-ik-het-al-maken-om-op-te-stappen-theemomentje tegemoet ga. Iemand kan op papier nog zo leuk, gezellig en geschikt lijken, pas als je iemand in levenden lijve ziet weet je pas of er echt een klik zal zijn. Dus als wij hebben bedacht dat berberaap Bart heel goed zou moeten passen bij berberaap Barbie omdat het lijstje zo goed past (en in dit geval de namen ook zo grappig bij elkaar passen) dan hoeven Bart en Barbie het daar helemaal niet mee eens te zijn. Dat moet nog maar blijken uit hun eerste blind date!

Freddy (onder) bleek na een lange zoektocht de ideale partner voor Mojo (boven).

De juiste speld
Juist daarom ben ik iedere keer enorm blij als er weer sociale introducties zijn geslaagd. Zeker als we eigenlijk geen keuze hebben omdat er maar één soortgenoot bij AAP is, zoals bij roodkopmangabeys Djimmy en Buna. Dan is onze hooiberg weg en hebben we alleen die ene speld, maar die speld blijkt dan wel meteen de goede! We vieren dan een feestje alsof we de loterij gewonnen hebben!

Ik ben ook heel blij als de introducties lukken als we wél meer keuze hebben qua partners, want juist dan wordt het puzzelen wie goed bij wie past en hoe we het beste een grotere groep kunnen vormen. Ons doel is dat zo’n groep AAP uiteindelijk kan verlaten, zodat wij weer ruimte hebben om de volgende dieren te kunnen helpen. En zelfs al hebben we soms weinig potjes en weinig dekseltjes, uiteindelijk vinden we voor ieder potje toch weer dat dekseltje.

Dus als je deze Valentijnsdag wéér geen kaartje of rode roos op de deurmat hebt gevonden, denk dan aan Djimmy en Buna, of aan Sony en Marria, of aan Mojo en Freddy. Hun verhalen bewijzen: de wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Marria (links) en Sony bleken een 'match made in heaven'.

Overige berichten