Leeuw Govani ingeslapen

Verdrietig nieuws over Govani. Onlangs hebben we namelijk afscheid moeten nemen van deze bijzondere leeuw. Govani’s gezondheid ging de laatste tijd hard achteruit. Uiteindelijk hebben we de loodzware beslissing moeten nemen om hem in te laten slapen.
Govani werd in 2018 met leeuw Silas en tijger Keni gered uit een smerige kooiwagen van een Spaans circus. Verzwakt, uitgehongerd en onder de wonden troffen we het drietal aan. Van alle stress had Govani zelfs een stuk van zijn staart afgebeten. Gelukkig konden we de dieren naar ons opvangcentrum in Spanje brengen. Hier volgde een lange weg naar herstel.
Govani en Silas worden gered

Langzaam opknappen

Bij AAP knapte hij dankzij onze liefdevolle en specialistische verzorging langzaam maar zeker weer op. Wel bleef Govani door zijn nare verleden altijd een kwetsbaar dier.
Leeuwen Govani en Silas
Govani (rechts) met Silas bij AAP. De twee waren onafscheidelijk.

Oude leeuwen

Na het ondraaglijke leed dat Govani en Silas jarenglang moesten doorstaan in de smerige circuswagen, konden ze bij AAP in Spanje gaan genieten van een rustig en zorgeloos bestaan. De leeuwen hebben heel wat gedut met elkaar onder de warme Spaanse zon.

In de laatste maanden van 2022 ging het echter steeds slechter met Silas. Hij reageerde niet meer op de pijnstillers die hij kreeg en zijn gezondheid ging achteruit. Eind 2022 hebben we hem laten inslapen en was Govani alleen.

In de weken en maanden die volgden, hebben we Govani goed in de gaten gehouden en hem de best mogelijke verzorging gegeven. Maar ondanks alle goede zorgen ging ook Govani’s gezondheid de laatste tijd achteruit. Hij reageerde niet meer goed op zijn medicatie, zijn eetlust verminderde en hij kreeg steeds meer moeite met bewegen. Zijn lichaam was op. Om hem verder lijden te besparen, moesten we helaas besluiten dat het voor hem het beste was om rustig in te slapen.

Govani is bijna 16 jaar oud geworden. Wij, en vooral onze dierverzorgers, zullen deze bijzondere en dappere leeuw heel erg gaan missen.
Als eerbetoon aan Govani hebben we een video gemaakt waarin we terugblikken op zijn leven bij AAP:
Leeuw Govani
Govani, 2007 - 2023.

Overige berichten