Jonge wasberen opgevangen bij AAP

Vrijdagmiddag 21 augustus 2020 zijn twee jonge wasberen binnengebracht bij AAP. De dieren waren in Duitsland in een machine gekropen en zijn als verstekelingen meegereisd naar een recyclingbedrijf in Winterswijk.

Daar werden de dieren door de werknemers ontdekt, die de dierenambulance ingeschakelde. Zij namen vervolgens contact op met AAP, waarna de wasberen door onze dierenambulance zijn opgehaald.

Eenmaal in Almere is hun vacht goed schoongemaakt. Ze zaten door hun reis in de machine onder de olie.

Alhoewel we het geslacht nog niet officieel hebben kunnen vaststellen, gaat het waarschijnlijk om een mannetje en een vrouwtje. Het mannetje heeft de naam Hota gekregen, het vrouwtje Taos. Hun leeftijd schatten we op zo’n 8 weken.

Hota en Taos verblijven eerst 12 weken in onze quarantaine. Jonge wasbeertjes zijn namelijk extra gevoelig voor een ook voor de mens gevaarlijke parasiet (Baylisascaris procyonis).

Ze krijgen voorlopig melk en in melk gedrenkt voedsel. Aangezien dit anders is dan de moedermelk die ze gewend waren, hebben ze momenteel last van diarree. We verwachten dat dit snel overgaat en zijn momenteel erg tevreden met hun herstel na de eerste paar dagen.
Update zaterdag 29 augustus
Bij hetzelfde bedrijf als waar Hota en Taos zijn gevonden, is vandaag een derde jonge wasbeer aangetroffen. Zeer waarschijnlijk een broertje of zusje van de andere twee, die de naam Tiny heeft gekregen. Omdat Tiny langer alleen moest overleven, werd hij (of zij) vandaag sterk vermagerd binnengebracht bij AAP.
We proberen de wasberen zoveel mogelijk zelfstandig hun melk te laten drinken.

Overige berichten