Hoenderdaell wasberen

Wasberen naar Landgoed Hoenderdaell

Een groep van 16 wasberen, die eerder was opgevangen bij Stichting AAP, krijgt vandaag toegang tot een gloednieuw verblijf op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Het dierenpark verwelkomt de gemaskerde roofdieren als nieuwe diersoort in het park. “Het opvangen van dieren die een tweede kans nodig hebben loopt als een rode draad door ons park.”

De wasberen werden tussen 2019 en 2022 weggevangen uit de provincie Limburg, waar ze als invasieve exoten verwijderd moesten worden uit de natuur. Om afschot te voorkomen hebben we deze dieren opgevangen en gecontroleerd op ziektes, zoals de riskante wasbeerspoelworm (Baylisascaris procyonis). Inmiddels kunnen deze mooie en slimme dieren herplaatst worden naar dierenparken die een vergunning voor het houden van wasberen hebben.

Veilig en groot verblijf

Robert Kruijff, directeur van Landgoed Hoenderdaell, is blij met de komst van de dieren: “Wasberen zijn ondernemende, actieve dieren en een plezier om naar te kijken. We hopen dat onze bezoekers net zo genieten als de dieren zelf, nu ze veilig in een nieuw groot verblijf zijn ondergebracht. De groep heeft een paar dagen kunnen wennen aan de nieuwe omgeving en gaan vandaag eindelijk het buitenverblijf verkennen.”
Wasbeer Hoenderdaell
De eerste wasbeer durft een kijkje te nemen naar buiten

Ook AAP directeur David van Gennep is blij met de herplaatsing: “We hebben de afgelopen jaren onze nek uitgestoken voor de groep wasberen die in Limburg was ontstaan. Bijna 100 dieren hebben we kunnen opvangen. Voor veel van hen moeten we nog wel een goed herplaatsadres vinden. Dat is erg lastig vanwege de strenge regelgeving voor het verplaatsen van invasieve exoten. Gelukkig kreeg Landgoed Hoenderdaell, een gewaardeerde herplaatspartner van AAP, wel een vergunning om deze wasberen over te nemen. Dat geeft ons ruimte om andere dieren in nood op te vangen, dus dit is een win win voor zowel deze dieren als dieren die opvang nodig hebben!”

Overige berichten