Yimmy

Historisch! Frankrijk neemt wet aan om leed van wilde dieren te stoppen

Soms komt verandering in de vorm van één grote sprong voorwaarts, zoals de Franse overheid deze week bewijst. Frankrijk liep binnen de EU jarenlang achter op het gebied van dierenwelzijn. Tot vandaag. Zojuist is de allereerste dierenwelzijnswet in hun geschiedenis aangenomen.

De historische wet omvat een nationaal verbod op het gebruik van alle wilde dieren in rondreizende circussen, dat binnen 7 jaar volledig van kracht wordt. Het fokken en verhandelen van wilde circusdieren wordt binnen 2 jaar verboden. Ook gaat Frankrijk een Positieflijst ontwikkelen waardoor exotische dieren die ongeschikt zijn als huisdier niet meer verkocht en gehouden mogen worden. Daarmee is Frankrijk de 8e EU-lidstaat is die deze belangrijke maatregel invoert.

Aankondiging

Precies een jaar geleden kondigde de Franse regering langverwachte maatregelen aan om het welzijn van wilde dieren in gevangenschap te verbeteren. Zowel met een verbod op het gebruik van wilde dieren in rondreizende circussen, een verbod op het fokken van nertsen voor bont en een verbod op het gebruik van orka’s en dolfijnen in dolfinaria. Het Franse Parlement en de Franse Senaat hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan de dierenwelzijnswet om de maatregelen uit te kunnen voeren. Vandaag werd dat wetsvoorstel definitief aangenomen, en hoe! Slechts één senator stemde tegen.

Deze wet is een ontzettend belangrijke mijlpaal. Frankrijk is al jaren het land waar we de meeste circusdieren redden én het land vanwaar we de meeste opvangverzoeken voor exotische huisdieren binnenkrijgen. Zo haalden we deze zomer nog chimpansees Congo, Tino en Yimmy (foto boven) uit een Frans circus, net als bavianen Chiko en Floyd en zo kan ik nog wel even doorgaan. We hebben het hartverscheurende lijden gezien dat circusdieren en exotische huisdieren daar moeten doorstaan. Dat Frankrijk eindelijk een wet heeft aangenomen om aan beide praktijken een einde te maken is dus echt een dubbele overwinning!”

De stemmingsuitslag - slechts 1 stem tegen!

Trots

Deze nieuwe wet maakt Frankrijk de 25e EU-lidstaat die beperkingen oplegt aan het gebruik van wilde dieren in circussen. En de 8e én grootste EU-lidstaat die kiest voor een Positieflijst om de handel in en het houden van exotische huisdieren aan banden te leggen. “We zijn zo trots op onze partners in Frankrijk, die onvermoeibaar en vakkundig hebben geknokt om de nodige politieke steun voor deze wet te krijgen!”, zegt Alejandra San Quirico, Hoofd Wetgeving en Beleid bij Stichting AAP. “We zullen onze Franse partners op alle mogelijke manieren blijven steunen om ervoor te zorgen dat deze wet snel, effectief en zo daadkrachtig mogelijk wordt uitgevoerd. Dat deze Franse wet is aangenomen laat ook zien dat er groeiende steun is voor het soort regelgeving dat Stichting AAP in heel Europa wil zien. Onze strijd voor een EU-breed verbod op wilde dieren in circussen en een EU-Positieflijst gaat onverminderd door, we zijn nu weer een belangrijke stap dichterbij!”

Overige berichten