Het kan je bijna niet ontgaan zijn: dit weekend werd een leeuwenwelpje gevonden, dat moederziel alleen in een kooi was achtergelaten in een weiland in Tienhoven. Het bange leeuwtje is inmiddels opgevangen door de collega’s van Stichting Leeuw, die hem de naam Remy gaven.
Met Remy’s toekomst zit het nu wel snor, maar hoe komt zo’n welpje eigenlijk in Nederland terecht en gebeurt dat vaker? Onze directeur David van Gennep sprak erover in RTL Late Night: https://www.rtllatenight.nl/video/video/4444141/leeuwenwelpje-gevonden-weiland
Stichting AAP heeft een breed netwerk in Europa en kreeg al snel van diverse kanten informatie over de herkomst van het welpje. Het lijkt erop dat Remy door een circus uit Frankrijk of Duitsland (in deze landen zijn wilde dieren in het circus nog toegestaan) is overgedragen aan een particulier in België. Deze man zou in de buurt van Brussel wonen en naast het leeuwtje nog een aap, een wasbeer en een caracal in de woonkamer houden. We hebben reden om te geloven dat Remy daar zeker enkele weken in diezelfde kooi heeft gezeten.
Toen de autoriteiten in België lucht kregen van de – uiterst illegale en gevaarlijke – situatie, werd het de man te heet onder te voeten. Hij wilde van het leeuwtje af. Vermoedelijk heeft hij Remy daarom meegegeven aan een vriend uit de omgeving Utrecht in Nederland, die het welpje vervolgens in Tienhoven heeft gedumpt om juridische consequenties te ontwijken.
We zijn wel wat gewend bij Stichting AAP en hebben heel wat bizarre situaties meegemaakt. Zo werd vorig jaar op een studentenflat in Parijs een leeuwenwelpje aangetroffen, nadat de eigenaar iets te enthousiast op Instagram had gepost en hebben we twee jaar geleden twee leeuwenwelpjes uit Duitsland gehaald die op een parkeerplaats rondzwierven. Ze waren ontsnapt uit het huis van een particulier die ze simpelweg op een online marktplaats had besteld.
Echter, nooit eerder liepen we tegen een in Néderland gedumpte leeuw aan! Het is in ons land gelukkig al sinds de jaren zeventig verboden voor particulieren om leeuwen en tijgers te houden en sinds 2015 geldt hier een verbod op wilde dieren in het circus. Ook België heeft een circusverbod en was bovendien het eerste land in Europa dat een Positieflijst voor huisdieren invoerde.
Hoe zo’n leeuwtje dan toch in Belgisch privébezit en uiteindelijk in Nederland kan belanden? Vermoedelijk ligt het antwoord in het gebrek aan uniforme wetgeving door heel Europa. Enerzijds staan de grenzen open, maar tegelijkertijd hanteert ieder land zijn eigen regels als het om huisdieren en circusdieren gaat. De meeste Europese lidstaten hebben een circusverbod ingevoerd of zijn daarmee bezig. In Frankrijk en Duitsland is het nog (bijna) overal toegestaan om op te treden met wilde dieren. Zo’n 150 rondreizende circussen uit deze landen doen dit dus ook.
Veel circussen fokken bovendien zelf hun dieren. Omdat leeuwen vrij makkelijk te fokken zijn, komt het vaker voor dat een circus ‘teveel’ welpjes heeft en deze verkoopt aan andere circussen of particulieren. Met alle gevolgen en gevaren van dien, zoals je nu bijvoorbeeld ziet bij Remy. Daarom pleit AAP voor uniforme regelgeving door heel Europa. Help mee en onderteken de petitie voor een Europees verbod op wilde dieren in het circus! https://www.change.org/p/vytenis-andriukaitis-eu-verbied-het-gebruik-van-wilde-dieren-in-het-circus