Nieuwsupdate hobby- en huisdierenlijst

Vandaag, op Werelddierendag, is de beleidsbrief Dierenwelzijn uitgekomen; een document van Minister Schouten (LNV) met de laatste stand van zaken en plannen rond allerlei dierenwelzijnsonderwerpen. In de brief staat onder meer een – langverwachte – update over de huis- en hobbydierenlijst, ook wel Positieflijst genoemd. Daar is AAP blij mee!

Minister Schouten geeft in de update aan dat ze over een maand de beoordelingsmethodiek voor diersoorten ter inzage wil leggen. Er is wel weer vertraging in het proces gekomen, maar voor het dierenwelzijn is zorgvuldigheid en een juridisch houdbaar resultaat het belangrijkst.

Opvangcentra zoals AAP merken dagelijks hoe dringend een Positieflijst voor huis- en hobbydieren nodig is. De afgelopen 5 jaar kreeg alleen AAP al ruim 600 (!) opvangaanvragen voor exotische dieren uit Nederlandse huishoudens. Dat is 1 verzoek per 3 dagen! Laatst nog zijn na een inbeslagname in West-Brabant tientallen degoes en exotische eekhoorns naar AAP gekomen. De dieren werden in zeer schrijnende omstandigheden gefokt en gehouden. AAP kijkt daarom met grote belangstelling uit naar begin november, wanneer het nieuwe concept voor de Positieflijst wordt gepubliceerd.

Overige berichten