Leeuw bij AAP

Grote katachtige gespot in Berlijn: AAP biedt aan dier op te vangen

Vanochtend vroeg hebben inwoners van Berlijn een grote katachtige, vermoedelijk een leeuwin, gezien aan de rand van Zuid-Berlijn. Volgens berichten heeft geen van de nabijgelegen dierentuinen of circussen melding gemaakt van een vermiste leeuw, waardoor het vermoeden bestaat dat het dier ontsnapt is bij een particulier. Als het inderdaad om een leeuw blijkt te gaan, heeft AAP aangeboden het dier op te vangen.

Leeuw als huisdier in Duitsland toegestaan

In veel Duitse deelstaten is het toegestaan om leeuwen als huisdier te houden. Dit leidt tot grote zorgen over het welzijn van mens en dier. Bij AAP pleiten we dan ook voor betere wet- en regelgeving op het gebied van dierenwelzijn in Europa, waaronder Duitsland. Zo kunnen we dit soort riskante situaties voorkomen en dierenleed tegengaan.
Beelden van de vermoedelijke leeuwin in Berlijn
Screenshot uit video-opname van de leeuwin in Berlijn

Leeuwen Marley en Elsa

Het is niet de eerste keer dat er een leeuw door Duitsland rondzwerft. In 2016 werden de jonge leeuwen Marley en Elsa namelijk op straat in Duitsland aangegetroffen. Ze leefden als huisdier bij een particulier en zaten opgesloten in een piepklein kamertje. Maar de twee ondernemende welpjes wisten al snel te ontsnappen. Omstanders troffen de doodsbange kleintjes op straat aan en schakelden de hulp in van de brandweer. Na een omweg via de Duitse dierentuin Magdeburg zijn Marley en Elsa niet veel later naar AAP in Spanje gebracht. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot twee volwassen leeuwen.

AAP wil Berlijnse leeuw helpen

AAP heeft aangeboden de leeuwin die momenteel in Berlijn rondzwerft op te vangen. We hebben contact gehad met de Duitse politie en aangegeven dat er in ons Spaanse opvangcentrum een plekje voor haar is. Vandaag wist ze echter tot twee keer toe aan de politie te ontkomen. Als gevolg van de loslopende leeuwin moeten er nog altijd tienduizenden mensen binnen blijven. We blijven de situatie volgen!

Update: vermoedelijk een wild zwijn

Vanmiddag, 21 juli 2023, heeft de burgemeester van een voorstad van Berlijn nieuwe videoanalyses getoond die zouden moeten aantonen dat de leeuwin waarnaar werd gezocht naar alle waarschijnlijkheid een wild zwijn is. Het gevaar zou zijn geweken. Daarom is het leeuwalarm in Berlijn opgeheven. Wij blijven de situatie volgen en houden jullie op de hoogte van eventuele ontwikkelingen!

Overige berichten