Chimpansee Fiffy kan na unieke oogoperatie weer zien

Het is oogartsen van het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC) gelukt beide lenzen in de ogen van chimpansee Fiffy te vervangen. Fiffy had in korte tijd ernstige staar in beide ogen gekregen waardoor ze zo goed als blind was. Ze kon geen licht meer verdragen, verstopte zich onder een deken of hield haar handen voor haar ogen.

Onze dierenarts Hester van Bolhuis besloot dat het zo niet langer kon en vroeg de oogartsen om advies. Fiffy, die tussen de 30 en 40 jaar oud geschat wordt, is voor zover bekend de eerste chimpansee die een dergelijke operatie onderging in Nederland.

Spannende operatie

Na het vooronderzoek en het belangeloos aanleveren en installeren van de benodigde apparatuur door de firma Rockmed kon de operatie op zondag 23 mei 2021 plaatsvinden in ons Chimpanseecomplex in Almere. Dierenarts Hester van Bolhuis liet na afloop weten dat de operatie, die 2,5 uur duurde, voor iedereen heel spannend was: “Voor de oogartsen was het de eerste keer dat ze een aap opereerden. Het was ook een lastige operatie, omdat vooral in het rechteroog het cataract (staar) zeer ernstig was en de lens vergroeid bleek aan het kapsel. Het is allemaal heel goed gegaan. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle hulp en enthousiasme om Fiffy haar zicht terug te geven.”

"Fiffy heeft al zoveel mee moeten maken in haar leven, dit is het minste wat we voor haar konden doen."

Niet uitgekeken

Toen Fiffy bijkwam uit de narcose was ze volgens haar verzorgers overweldigd door haar nieuwe zicht en raakt niet uitgekeken op haar handen en het platform in haar verblijf. Ze ziet de dierverzorgers nu al van verre aankomen met aardbeien. Iets wat ze eerder niet opmerkte. De chimpansee was vooraf getraind om na de operatie gedruppeld te worden, wat ze met tegenzin toestaat nu ze weer kan zien. Het zal een bijzonder weerzien zijn als ze straks terug mag bij haar groepsgenoten. Ze is maar een paar dagen van haar groep gescheiden maar heeft hen al maanden nauwelijks kunnen zien.
Jarenlang opgesloten
Chimpansee Fiffy werd in 2008 door Stichting AAP gered van een eenzaam bestaan op een zolderkamertje. Ze werd door haar eigenaren opgevoed alsof ze een mensenkind was. Toen ze haar niet meer aankonden, werd ze zonder pardon in een dichtgelaste kooi opgesloten op zolder. Bij AAP heeft Fiffy weer kunnen herstellen en zelfs voor het eerst kennis kunnen maken met andere chimpansees.

Overige berichten