Caracal Jakar

Caracal Jakar ontsnapt uit huishouden, nu veilig bij AAP

Onlangs is caracal Jakar naar ons opvangcentrum in Spanje gebracht. Jakar ontsnapte uit het huis van zijn eigenaar en werd 20 kilometer verderop in een achtertuin in Malaga gevonden. De politie (Guardia Civil) werd ingeschakeld en nam het dier in beslag. Vervolgens werd AAP ingeschakeld om Jakar de juiste opvang en verzorging te kunnen geven.

Quarantaine

Bij ons opvangcentrum in Spanje verblijft Jakar de komende weken eerst in quarantaine. Tijdens deze periode kunnen we hem alle rust geven die hij nodig heeft en kunnen onze dierenartsen de caracal tegelijkertijd onderzoeken. Daarna wordt duidelijk hoe gezond hij is en wat de volgende stappen voor Jakar gaan worden. Uiteraard geven onze dierverzorgers hem de best mogelijke verzorging tijdens zijn quarantaineperiode en houden we hem bezig met verrijking.
Caracal Jakar
Jakar in de transportbox tijdens de aankomst bij AAP.

Exotische zoogdieren zijn geen huisdieren

Nog altijd worden in veel landen in Europa exotische zoogdieren als huisdieren gehouden. Veel dieren in onze opvangcentra hebben een verleden als huisdier. Zonder (Europese) positieflijst, is het nog altijd legaal om allerlei exotische huisdieren in huis te halen. Dit leidt regelmatig tot impulsieve aankopen van eigenaren, waardoor de vraag naar dit soort exoten blijft bestaan.

Caracal

Caracals komen voor in heel Afrika, het Midden-Oosten en op het Indiase subcontinent. Ze leven in droge bossen, op de savanne, gebieden met acaciastruikgewassen, bergsteppen en droge berggebieden tot 2500 meter.
Impulsieve aankopen
De vraag naar dieren als caracal Jakar als huisdier blijft dus spijtig genoeg groeien. Mede door filmpjes op social media van dergelijke katachtigen die als huisdier worden gehouden, gaan veel eigenaren over tot een impulsieve aankoop van een caracal. De dieren worden op diverse platformen te koop aangeboden en gepresenteerd als “geschikt huisdier” en “onschadelijk voor mensen”.

Volstrekt onjuiste beweringen. Met als gevolg dat veel van deze dieren allerlei gedrag- en gezondheidsproblemen ontwikkelen en uiteindelijk in een opvangcentrum als AAP terechtkomen.
Herstel bij AAP
De komende tijd kan Jakar dus in onze quarantaine herstellen. Onze dierenartsen en dierverzorgers zullen hem de nodige specialistische verzorging geven. In de tussentijd gaan wij op zoek naar een geschikte plek voor Jakar bij een van onze herplaatspartners, waar hij naar toe kan zodra hij voldoende is hersteld.
Caracal Jakar
Jakar in zijn quarantaineverblijf bij AAP.

"Jakar is veilig aangekomen, weegt 15 kg en lijkt in goede fysieke gezondheid te zijn. De eerste indruk van ons hele team van specialisten, na het zien van zijn grootte en bouw, is dat hij een zuivere caracal is. Na de veterinaire controle en het uitvoeren van de nodige genetische tests, zullen we meer weten.

Overige berichten