Olga bij AAP

Blog: een nieuw project - 15 jaar AAP Spanje

Olga Bellon
Mijn avontuur bij AAP begon 20 jaar geleden, toen ik in 2003 begon als dierverzorger bij het allereerste team van AAP Spanje. Ik verhuisde voor twee jaar naar Nederland om meer te leren over AAP en het werk als dierverzorger. De opening van het opvangcentrum in Spanje liet echter langer op zich wachten dan verwacht.

In 2009 keerde ik terug naar AAP om te helpen met de organisatie van de officiële opening van het gloednieuwe opvangcentrum aan het einde van dat jaar. Zodra ik in dat jaar het aanbod kreeg van Olga Martín, de toenmalige directeur van AAP Primadomus in Spanje, aarzelde ik geen moment om het te accepteren. Ik kon niet geloven dat ik na zoveel jaar weer de kans kreeg om deel uit te maken van AAP Primadomus.

Het waren hectische maanden: terwijl we bezig waren met het organiseren van een geweldig evenement om onze Spaanse opvanglocatie te openen, werkten we tegelijkertijd aan het afronden van de voorbereidingen om onze eerste groep chimpansees op te kunnen opvangen in het nieuwe opvangcentrum in Spanje.
AAP Primadomus in opbouw
Voorbereidingen voor de eerste gebouwen van AAP Primadomus in Spanje.

De aankomst van de eerste chimpansees

In november 2009 arriveerde een grote groep van 10 chimpansees bij AAP Spanje : Bob, Patrick, Anna, Prudence, Peggy, Babsie, Wilma, Achille, Donkey en Sita. Zij verbleven eerder in ons opvangcentrum in Almere.

Vanuit Nederland reisde er een dierverzorger met de dieren mee naar Spanje, die drie maanden deel uitmaakte van het Spaanse team. Zo konden de dieren rustig wennen aan hun nieuwe omgeving.

In al die jaren is de aankomst van deze eerste groep chimpansees een van de momenten waar we met veel enthousiasme en plezier aan terugdenken.
Een groep chimpasees in een binnenverblijf.
De eerste chimpansees ooit bij ons opvangcentrum in Spanje in 2009.
De meeste chimpansees uit deze eerste groep hebben een vreselijk verleden als huisdier. Velen van hen werden als jong dier gekocht en vervolgens als volwassen dier opgesloten in kelders of kooien. Zonder gezelschap van soortgenoten of enige vorm van verrijking. Andere dieren, zoals chimpansee Achille, hebben een achtergrond in de entertainmentindustrie en moesten hun hele leven optreden in circussen.

In de meeste gevallen konden deze dieren bij AAP voor het eerst kennismaken met andere chimpansees. Uiteindelijk konden we een groep van 10 dieren vormen. We waren erg blij dat ze bij AAP konden genieten van hun welverdiende rust.

Bijzondere opening met Jane Goodall

Uiteindelijk werd AAP Spanje op vrijdag 27 november 2009 geopend tijdens een evenement dat werd bijgewoond door meer dan 300 gasten. We waren ontzettend trots dat onder de bezoekers een heel bijzondere ‘peettante’, een zogenaamde ‘madrina’, aanwezig was bij de opening van de Primatenafdeling: de legendarische antropologe Dr. Jane Goodall, pionier in het bestuderen van chimpansees in het wild en hun sociale en familie-interacties in het wild.
Jane Goodall met AAP-directeur David Van Gennep.
Jane Goodall met AAP-directeur David Van Gennep bij de opening.
CITES-opvangcentrum
Van 2010 tot 2013 bleef AAP Spanje groeien en zich verder ontwikkelen. We gingen van een enkel gebouw, waarin de eerste groep chimpansees werd gehuisvest, naar het eerste officiële CITES-opvangcentrum, met 3 verschillende afdelingen: Quarantaine, Sociale rehabilitatie en stabiele groepsfaciliteiten.

Socialisatie berberapen
Aangezien Spanje een van de toegangspunten tot Europa is voor de illegale handel in berberapen uit Marokko, is AAP Spanje het referentiecentrum geworden voor de redding en rehabilitatie van de berberaap. De berberapen die we opvangen komen zowel uit de illegale handel als uit particulier bezit. Veel van hen hebben een ellendig verleden. Ze moesten bijvoorbeeld zonder soortgenoten opgroeien of werden slachtoffer van mishandeling. Hierdoor hebben ze bijna allemaal een groot aantal gedragsproblemen die samenhangen met hun verleden. Bij AAP proberen we de dieren zo goed mogelijk te helpen herstellen.
Berberapen AAP
Berberapen Esperanza (links) en Dueña (rechts) bij AAP Spanje.
Het team groeit
In 2011 nam ik het Primatenteam over en stond ik voor een nieuwe fase bij AAP. In mijn 15 jaar bij AAP zijn we erin geslaagd om een team van professionals samen te stellen dat gespecialiseerd is in de rehabilitatie van berberapen. Een team waarin we elke dag werken aan oplossingen voor de dieren die met complexe problemen bij ons binnenkomen. We hebben altijd een gemeenschappelijke motivatie: het verbeteren van het welzijn van de dieren die we opvangen én voorkomen dat exotische dieren in de toekomst moeten lijden.

En wie weet, hopelijk zijn opvangcentra zoals AAP in de niet al te verre toekomst niet meer nodig.
Olga bij AAP
Olga voert de blinde chimpansee Wilma.
Olga Bellon,
Teamleider Primaten AAP Spanje

Meer over AAP Spanje

In het zuiden van Spanje bevindt zich het Spaanse opvangcentrum van AAP. In 2009 opende de locatie haar deuren en werden de eerste chimpansees, primaten en andere apensoorten opgevangen. Sinds 2016 vangt AAP Spanje ook grote katachtigen op.

Overige berichten