Op zondagavond 29 oktober was AAP te zien in het tv-programma ‘Undercover in Nederland’ op SBS6. In de uitzending doken presentator Alberto Stegeman en zijn team in de schimmige wereld van de illegale apenhandel.
Ook AAP-directeur David van Gennep komt in de uitzending aan het woord. Hij vertelt onder andere hoe we bij AAP regelmatig worden geconfronteerd met illegale handel in primaten, en waarom het écht geen goed is idee is een AAP als huisdier te houden.
Ook AAP-directeur David van Gennep komt in de uitzending aan het woord. Hij vertelt onder andere hoe we bij AAP regelmatig worden geconfronteerd met illegale handel in primaten, en waarom het écht geen goed is idee is een AAP als huisdier te houden.
Verboden in Nederland
Hoewel het handelen in apen in Nederland al sinds 1976 streng is verboden, worden deze dieren in het ondergrondse circuit helaas nog wel aangeboden. Zo is in de uitzending te zien hoe handelaar ‘Tarzan’ via de berichtenapp Telegram verschillende soorten babyapen te koop aanbiedt, zoals dwergzijde-aapjes en witoorpenseelaapjes. Ook via social mediakanalen zoals TikTok, Snapchat en Instagram probeerde hij de piepjonge, weerloze dieren voor veel geld te verkopen.Handel via Duitsland
Een teamlid van Alberto Stegeman doet zich voor als potentiële koper en krijgt zo een witoorpenseelaapje van slechts zeven weken oud aangeboden. Om het dier op te halen moet hij echter wel naar het Duitse Aken rijden, want de handelaar weet heel goed dat het in Nederland verboden is apen te verkopen.In Duitsland is dit helaas nog steeds legaal, zoals AAP-directeur David van Gennep in de uitzending toelicht. Maar als je als koper het dier vervolgens weer mee terugneemt naar Nederland, ben je wél strafbaar.
Eenmaal in Duitsland blijkt de verkoop van het witoorpenseelaapje niet door te gaan en laat ‘Tarzan’ telefonisch weten dat het diertje al voor een andere koper was gereserveerd.
Handel wordt ontkend
Uiteindelijk weet het team van Stegeman ‘Tarzan’ op te sporen, maar tijdens de confrontatie ontkent de man in alle toonaarden en zegt hij niets van de handel af te weten. Er wordt melding gemaakt bij de Nederlandse en Duitse autoriteiten, en volgens de laatste informatie is de verkoper inmiddels gestopt met de apenhandel.Positieflijst als oplossing
Ook bij AAP kregen we in het verleden herhaaldelijk meldingen over deze hardleerse handelaar. Zo lang het in sommige landen, zoals Duitsland, is toegestaan exotische dieren te houden en te verhandelen, zal het probleem blijven bestaan en zullen er mensen zijn die geld willen verdienen over de rug van kwetsbare dieren.Daarom pleit AAP voor de invoering van een positieflijst: een lijst met diersoorten die wél toegestaan zijn om als huisdier te houden. In Nederland zal de positieflijst naar verwachting in juli 2024 worden ingevoerd. In Duitsland voert AAP momenteel campagne voor een Duitse positieflijst. Daarmee kan een hoop dierenleed worden voorkomen!