Nieuw sociaal gedrag chimpansees ontdekt

Nieuw sociaal gedrag ontdekt bij chimpansees

Uit onderzoek van een groep primatologen in Uganda blijkt dat chimpansees elkaar weleens iets laten zien, zonder dat ze daarmee een verder doel hebben. Het is voor het eerst dat onderzoekers dit sociale, menselijke gedrag bij apen hebben waargenomen vastgelegd. Tot nu toe was namelijk alleen bekend dat de dieren gericht voorwerpen aanwijzen als ze iets gedaan willen krijgen, of als ze een concreet doel hebben.

Delen

Dat chimpansees elkaar dus ook weleens iets laten zien om het alleen even met elkaar te delen, blijkt uit videobeelden die de onderzoekers maakten van wilde chimpansees in Kibale National Park in Uganda. In één van de video’s zie je hoe een vrouwelijke chimpansee, Fiona, een blad van een boom trekt en het vervolgens aan haar moeder wil laten zien. Als ze niet meteen een reactie van haar moeder krijgt, houdt ze het blad wat meer in haar moeder gezichtsveld. Zodra Fiona merkt dat haar moeder het blad heeft gezien, haalt ze het blad weer weg en gaat ze verder met haar bezigheden. Naast deze opnames, maakten de onderzoek nog 84 andere opnames van vergelijkbare situaties.
Nieuw social gedrag ontdekt chimpansees
Foto's van PNAS, waarin een chimpansee een blaadje laat zien aan een soortgenoot.
AAP over het onderzoek

Bij AAP werden we benaderd om een reactie te geven op dit bijzondere, nieuw ontdekte gedrag. In een video van het Jeugdjournaal en een video bij een artikel van de NOS, vertelt onze gedragsbioloog Eva Schippers er meer over.

Chimpansee Buddy
Buddy, een van de chimpansees bij AAP die in het filmpje van het Jeugdjournaal en NOS te zien is met onze gedragsbioloog Eva.

Overige berichten