AAP krijgt ruim 1,3 miljoen euro voor bescherming berberaap

Medewerkers van AAP zijn vrijdag enorm verrast door de Nationale Postcode Loterij. Caroline Tensen kwam langs met een gouden envelop met daarin een cheque ter waarde van ruim €1,3 miljoen! Met dit geld kan AAP de berberaap verder beschermen tegen stroperij, smokkel en verwoesting van zijn leefgebied.

Jaarlijks worden honderden babyberberaapjes door stropers bij hun familie weggehaald uit de bossen van Noord-Afrika. Veel van die dieren worden naar Europa gesmokkeld en eindigen – als ze de reis overleven – bij mensen thuis als huisdier. Andere berberaapjes worden gebruikt als ‘fotomodel’ om met toeristen op de foto te gaan en zitten een groot deel van de tijd opgesloten in kleine kooien. Bij overmaat van ramp wordt ook nog eens het leefgebied aangetast door onder meer illegale houtkap.

“Deze bijdrage betekent ongelooflijk veel voor ons én natuurlijk voor de berberaap. Als we alles op alles zetten kunnen we – mede dankzij de geweldige bijdrage van de Nationale Postcode Loterij – het tij nog keren, zegt directeur David van Gennep. “Op dit moment vangt AAP ruim honderd berberapen op en nog steeds komen dagelijks aanmeldingen binnen. Dat geeft aan hoe groot de problematiek is. Het is 5 voor 12 voor de berberaap”.

Samen met andere organisaties kan Stichting AAP nu belangrijke stappen zetten op het gebied van handhaving, voorlichting en bescherming. Meer ‘wildlife guards’ bijvoorbeeld. Door patrouilles en het plaatsen van verborgen camera’s, weten zij stropers ver weg van de berberaap te houden! In dit filmpje is te zien hoe de berberapen in het wild leven en hoe de wildlife guards de dieren beschermen.

Klik hier voor meer info over de problematiek en bescherming van de berberaap.

Directeur David van Gennep ontving de cheque uit handen van Caroline Tensen (foto: Roy Beusker).

Overige berichten