Wat doet AAP
AAP’s benadering bij het aanpakken van dit complexe probleem is gebaseerd op vijftien jaar ervaring in het redden van dieren, en in het bijzonder: de berberaap.
Samen met onze netwerkpartners in het Barbary Macaque Coalition hebben we een strategie ontworpen die gericht is op ieder aspect van de illegale handel. Van het wegroven van babyaapjes in Marokko tot aan de illegale handel. Door middel van samenwerking met rangers in Marokko, monitoring van berberapen en educatie van de (lokale) bevolking wil AAP deze doelstelling halen. Naast educatie, richten AAP en haar partners zich ook op het trainen van de autoriteiten in Spanje, Italië en Marokko.
Verbeterde handhaving in het zuiden van Europa
In 2014 tekende AAP Primadomus een formele samenwerkingsovereenkomst met de Spaanse Dirección General de Seguridad om de handhaving te verhogen in de strijd tegen de smokkel van berberapen. In 2015 stelde AAP training en materiaal beschikbaar aan de Spaanse handhavingsinstanties. Met deze hulpmiddelen kan iedere medewerker de benodigde kennis en vaardigheden opdoen. De rangers leerden hoe ze de dieren kunnen vinden, wat de handel illegaal maakt én ze leerden veilig en respectvol omgaan met de gevonden dieren.
De trainingen hebben ook in 2016 plaatsgevonden en zullen ook in de toekomst worden georganiseerd, met uitbreidingen naar Marokko, Italië en Frankrijk wanneer er voldoende middelen voor zijn.
Verbeterde internationale bescherming
Op 4 oktober 2016 heeft de CITES conferentie (Cop17), georganiseerd in Zuid-Afrika, unaniem besloten om de beschermingsstatus van de berberaap te verhogen naar Appendix I. Ongekend was het moment dat alle landen, waarbij ook de landen met een markt voor berberapen, achter het Marokko-EU besluit stonden. De nieuwe vermelding zal helpen om het smokkelen van berberapen tegen te gaan. Het verzoek kreeg ook volop steun van wereldwijde dierenwelzijnsorganisaties.
Achter dit grote succes schuilt 15 jaar van hard werken, met AAP als leider van deze coalitie bestaande uit verschillende internationale organisaties. In december 2015 heeft AAP directeur David van Gennep meer dan 24.000 handtekeningen overhandigd aan EU commessaris van Milieu Karmenu Vella, waarmee meer aandacht en bescherming voor de berberaap werd geëist.
Lees hier meer over in National Geographic
De afzetmarkt aanpakken
In samenwerking met partner-organisaties voert AAP zomercampagnes uit om reizigers naar Marokko te informeren over de welzijnsproblemen van verhandelde dieren, de illegaliteit van de handel in berberapen én de bedreigingen ten aanzien van behoud van de berberaap. Een diersoort met een belangrijke waarde voor het Marokkaanse natuurlijke en culturele erfgoed.
In 2013 bereikten we maar liefst tienduizenden families door het uitdelen van 35.000 educatieve materialen, zoals een kinderboekje en informatiebrochures. Maar ook handige zonneweringen voor de auto.
In 2014 werd er een korte video getoond op de FRS ferries tussen Spanje en Marokko.
In 2015 verplaatste de inzet naar de andere kant van de grens: de combinatie van anti-stroperij patrouilles met educatie en onderzoeken in het Ifrane National Park in Marokko. De voorlopige resultaten van deze actie waren veelbelovend en wijzen richting een verhoogde bewustwording onder de bezoekers.