AAP haalt vlak voor kerst laatste tijger uit gesloten dierentuin

Afgelopen vrijdag kregen we eindelijk de kans in actie te komen voor tijgerin Luli. Nadat ze jarenlang verhuurd werd voor circusoptredens en ander wreed vermaak, leende de eigenaar het dier bijna tien jaar geleden uit aan het Spaanse dierenpark Peña Escrita.

Dat park moest uit geldgebrek in 2015 echter sluiten, waarna de meeste dieren onderdak vonden bij opvangcentra en dierentuinen. Luli had pech: haar eigenaar weigerde haar af te staan. Pas in februari dit jaar lukte het om de 15-jarige tijger vrij te krijgen. Vanwege de Covid-19 beperkingen konden we Luli niet eerder naar AAP Primadomus halen, waar ze hopelijk nog een paar gezonde jaren in rust en ruimte kan doorbrengen.

Hiermee komt voor de oude tijger een eind aan een leven als speelbal van de handel in wilde dieren. Ze werd in 2005 geboren in een Spaanse dierentuin, maar kwam in handen van een circusbedrijf terecht. Wat Luli precies heeft moeten doorstaan is niet bekend. Vermoedelijk werden de kosten van haar verzorging te hoog en werd ze uitgeleend aan Parque de Peña Escrita. Daar deelde Luli haar verblijf met een mannelijke tijger, die in 2017 stierf. De komende dagen zal het team specialisten van AAP de nodige medische controles doen. Na de kerstvakantie begint haar rehabilitatie.

Stichting AAP was na de sluiting van het dierenpark zeer betrokken bij de opvang van de dieren die daar verbleven. Van de 89 exotische dieren had AAP in 2017 plek voor maar liefst 27 dieren. In oktober 2019 konden we ook de groep berberapen uit Peña Escrita opvang bieden. In samenwerking met de Spaanse stichting FAADA proberen we ook voor de allerlaatste dieren een geschikte plek te vinden. Nu de tijger gered is, zijn er nog enkele emoes, een paar manenschapen, een oryx en een beer. Deze jarenlange operatie, qua aantallen een van de grootste in de geschiedenis van AAP, is met deze actie bijna afgerond.

Overige berichten