Ons Spaanse opvangcentrum bestaat 15 jaar! Op 24 november 2009 opende de wereldberoemde primatologe Dr. Jane Goodall AAP Spanje, het grootste opvangcentrum voor primaten en katachtigen van Spanje. Sindsdien hebben we daar meer dan 450 exotische dieren op kunnen vangen.
Meer ruimte
AAP Spanje opende haar deuren als opvangcentrum voor dieren die eerder in Almere waren opgevangen, maar die vanwege hun leeftijd of lichamelijke conditie moeilijk te plaatsen waren bij een herplaatspartner. De eerste dieren, een groep chimpansees en lampongapen, arriveerden in 2009. De aanvragen voor het opvangen van primaten, met name berberapen, groeien echter gestaag tot inmiddels gemiddeld bijna 54 aanvragen per jaar. AAP Spanje is gespecialiseerd in de rehabilitatie en socialisatie van berberapen, die voornamelijk worden gered uit particulier bezit en illegale handel.Eerste berberaap
In 2013 kwam berberaap Wahid bij AAP. Deze mannelijke berberaap leefde bij een particulier die hem in een kooi had opgesloten nadat hij steeds uit de tuin ontsnapte. Wahid was de eerste van vele berberapen die bij AAP Spanje werd opgevangen. Inmiddels leeft hij in AAP Spanje met een groep soortgenoten en kan hij eindelijk zijn natuurlijke gedrag vertonen.Een kans voor grote katachtigen
Drie jaar later, in 2016, opende AAP Spanje ook haar deuren voor grote katachtigen, zoals tijgers en leeuwen. Dit complex werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcodeloterij, nadat we een aanvraag hadden ingediend onder de titel ‘Een brul om aandacht’. Hiermee werd AAP het enige opvangcentrum in Spanje dat gespecialiseerd is in de opvang van deze groep dieren.Van alle katachtigen die sindsdien zijn gered, is het verhaal van leeuwen Govani en Silas misschien wel het meest indrukwekkende. Zij werden in 2018 gered uit een Spaans circus. De dieren waren extreem mager, hadden wonden over hun hele lichaam en hun klauwen waren verwijderd. Bovendien had Govani door alle stress zelfs een stuk van zijn staart afgebeten. Bij AAP Spanje volgde een lange weg van herstel en konden de twee leeuwen de laatste jaren van hun leven een dierwaardig leven leiden.
Onvermoeibare strijd voor dierenwelzijn
AAP Spanje heeft zich ontwikkeld tot een volwaardig CITES-erkend opvangcentrum. Doordat het opvangcentrum over een eigen quarantaine beschikt, kan het hele opvangproces ter plekke doorlopen worden. In 2019 is AAP Spanje benoemd als officieel NGO-partner van het ‘National Action Plan Against Wildlife Trafficking’ in Spanje, een bijzondere mijlpaal.Van de meer dan 380 dieren die alleen al in Spanje zijn gered, zijn er 307 gerehabiliteerd in ons Spaanse opvangcentrum. Dit komt neer op bijna 20% van alle dieren die door AAP in heel Europa zijn gered sinds 2009. Voor ongeveer de helft van de dieren die in Spanje zijn gered, geldt dat ze inmiddels zijn gesocialiseerd in een groep met soortgenoten en een nieuw thuis hebben gekregen bij een van onze herplaatspartners in Europa.
In de afgelopen 15 jaar…
- Zijn er ruim 450 dieren bij AAP Spanje opgevangen, waarvan 380 gered werden in Spanje zelf.
- Werden er 40 verschillende soorten gehuisvest: 26 soorten primaten, 4 soorten grote katachtigen en 10 overige exotische zoogdieren.
- Kregen 150 dieren een permanente herplaatsplek
- 2013: Eerste officiële CITES-reddingscentrum.
- 2019: Samenwerkende entiteit TIFIES Plan.
- 2023: Spaanse dierenwelzijnswet van kracht.
Dierenwelzijnswet Spanje
AAP Spanje heeft naast het opvangen van dieren ook bijgedragen aan de dierenwelzijnswet die in 2023 van kracht is gegaan. Hierin zijn onder andere een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen en de ontwikkeling van een positieflijst voor geschikte huisdieren opgenomen. Deze twee wetsartikelen brengen het doel van AAP, het stoppen van dierenleed van exotische dieren in Europa, twee grote stappen dichterbij.“AAP zal zich ook in de toekomst blijven inzetten om de dierenwelzijnswet te verbeteren. We volgen de landelijke ontwikkelingen op de voet en dragen we bij aan de ontwikkeling van de positieflijst voor geschikte huisdieren. Daarnaast ondersteunen we met onze kennis en ervaring andere initiatieven in Europa voor de ontwikkeling van positieflijsten voor zoogdieren.”
Marta Merchán, AAP's Public Policy Officer in Spanje