Herplaatsen

Een nieuw thuis

Als de dieren volledig hersteld zijn, dan zijn ze klaar voor herplaatsing! We hebben daarvoor contact met honderden dierenparken in Europa.

Uiteraard herplaatsen we dieren alleen in parken die goede huisvesting en verzorging van onze dieren kunnen garanderen. De dieren krijgen een fijn verblijf waar ze voor altijd kunnen blijven. Tegelijkertijd komt er in opvang weer ruimte vrij voor andere dieren in nood.

Sommige dieren gaan direct na hun quarantaineperiode naar een herplaatsadres, andere dieren verblijven jarenlang bij AAP. Enerzijds omdat ze meer tijd nodig hebben om te herstellen, anderzijds omdat we niet altijd direct een geschikt herplaatsadres kunnen vinden.

De kans op een succesvolle herplaatsing
hangt van verschillende factoren af:

  • de diersoort: sommige soorten passen beter in dierentuinen dan andere
  • de groepsgrootte: grotere groepen zijn beter te plaatsen dan kleine
  • de zorgbehoefte van een dier: sommige dieren hebben wat meer aandacht nodig dan normaal en daar moet een herplaatsadres in kunnen voorzien
Leeuw Reza moest jarenlang in een circuswagen leven. Bij AAP heeft hij kunnen herstellen. Inmiddels heeft Reza een prachtig verblijf in een Spaans dierenpark.
Vijf oud-circus tijgers zijn in 2018 herplaatst naar een dierenpark in Engeland, waar ze kunnen genieten van een dierwaardig leven.
Een groep van vier chimpansees kon naar een mooi dierenpark in het Macedonische Skopje Zoo gebracht worden.
De wilde wasberen die bij AAP worden opgevangen, krijgen een mooi verblijf bij een van onze herplaatspartners. Hier kunnen ze veilig leven.
Previous slide
Next slide
Van de hel naar de hemel
Tijgers Sanson en Merida werden gered uit een verschrikkelijk horrortransport. Na hun herstel bij AAP, konden we de twee dieren naar een van onze herplaatspartners brengen, waar ze in alle rust verder kunnen leven.

Vraag & antwoord - herplaatsen

AAP is een opvangcentrum en daarmee een tijdelijk adres voor de dieren. Als we onze dieren herplaatsen naar onze partners dan krijgen ze meestal een ruimer verblijf met meer faciliteiten tot hun beschikking en kunnen ze daar de rest van hun leven blijven. Tegelijkertijd ontstaat er zo bij AAP weer plek voor andere dieren in nood!

Dat kan helaas vrijwel nooit. Veel dieren kunnen zich door hun verleden niet meer zelfstandig redden in de natuur. Daarnaast zijn hun natuurlijke habitats schaars en lang niet altijd ‘beschikbaar’. 

Ja, sommige dieren zijn te oud of moeilijk in de omgang met andere dieren. We zijn dan al blij dat ze hier met één maatje goed samenleven. Ook voormalig proefdieren die geïnfecteerd zijn met bijvoorbeeld HIV (chimpansees en Java-apen) zullen voor altijd bij AAP blijven.

Als de dieren lichamelijk en geestelijk voldoende hersteld zijn en de groep dieren qua dynamiek stabiel is. Daarnaast moeten we natuurlijk eerst een geschikt plekje voor de dieren hebben gevonden!

AAP heeft een wereldwijd netwerk van contacten opgebouwd met een groot aantal dierentuinen, reservaten en wildparken die aan AAP’s standaarden voldoen. We werken bijvoorbeeld samen met dierentuinen die zijn aangesloten bij EARS (European Association of Zoos and Aquaria). Je vindt het complete overzicht op deze kaart.

Herplaatspartners worden gescreend door Stichting AAP. We kijken hierbij onder andere naar hun werkwijze (beheer van dieren, fokken, euthanasiebeleid, educatie, publieke veiligheid, dierverzorging), missie en visie en het gebruik van dieren in publieke presentaties. AAP raadpleegt ook onafhankelijke deskundigen en andere bronnen als referentie. Daarnaast doet AAP regelmatig aanvullende persoonlijke inspecties op locatie.

Zeker. AAP blijft altijd eigenaar van de dieren en we houden nauw contact met de herplaatspartners, zodat we weten hoe het met de dieren gaat. Gaat het ondanks de nauwkeurige voorbereiding niet goed op de nieuwe plek, dan kunnen we de dieren snel weer terughalen. 

Redden en opvangen

We vangen exotische zoogdieren op uit heel Europa en werken daarbij nauw samen met autoriteiten, overheden, dierenwelzijnsorganisaties en de eigenaren van de dieren.

Rehabilitatie en resocialiseren

Ons team van dierenartsen, gedragsdeskundigen en ervaren dierverzorgers zet zich elke dag in, om de opgevangen dieren, er weer bovenop te krijgen.

Op de hoogte blijven van AAP?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!