Exotische
zoogdieren

Ongeschikt als huisdier

In Europa zijn meer dan 200 miljoen huisdieren, variërend van zoogdieren en vogels tot reptielen en vissen. Veel van deze dieren zijn eigenlijk niet geschikt om als huisdier te houden, met in het bijzonder exotische zoogdieren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan witoorpenseelaapjes, stokstaartjes of servals.

Het houden van exotische huisdieren of wilde dieren kan ernstige dierenwelzijnsproblemen veroorzaken. Vaak heeft het dier namelijk andere omstandigheden nodig dan die hem geboden worden. Daarbij kan het dier gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens en andere diersoorten.

Egeltenrek Ifaty werd gevonden in België. Egeltenreks komen alleen voor op Madagaskar, Ifaty was dus ver van huis.
Serval Tafkap werd met een mank pootje en oude botbreuken bij AAP gebracht. Doordat hij niet genoeg voedingsstoffen kreeg, had hij o.a. te weinig calcium in zijn botten.
Berberaap Lulú is zichtbaar vergroeid door het leven in een kleine vogelkooi in de woonkamer van haar vorige eigenaar.
Previous slide
Next slide

Aantal opvangaanvragen stijgt

Daarnaast is de handel in exotische zoogdieren ook nog steeds een groot probleem. Onderzoek van Stichting AAP wees uit dat er in Nederland bijvoorbeeld sprake is van ongecontroleerde en florerende handel in exotische huisdieren, via verschillende kanalen zoals Marktplaats, dierenwinkels en exotische dierenbeurzen. AAP wordt hier op dagelijkse basis mee geconfronteerd: tussen 2010 en 2020 is het aantal opvangaanvragen van exotische dieren aan AAP verdrievoudigd!

Eigenaren willen vaak van hun (wilde) huisdier af. Meestal omdat de verzorging en de behoeftes van het desbetreffende dier achteraf ingewikkelder blijken dan op voorhand werd verwacht. De aankoop van een exotisch huisdier wordt erg regelmatig impulsief gedaan en zonder dat de eigenaar zich vooraf goed heeft geïnformeerd.

Wasbeer bij AAP
Stichting AAP vangt regelmatig wasberen op die als huisdier zijn gehouden.

Serval als huisdier

Laten we de serval als voorbeeld nemen. Een serval is een ontzettend mooi dier, maar zeer ongeschikt als huisdier. Het dier heeft bijvoorbeeld speciale zorg nodig, of kan uitbreken; Het is en blijft een wild dier.

Dit laatste heeft grote gevolgen, omdat zowel andere huisdieren als mensen hierbij gevaar lopen. Een ontsnapte serval beet vorig jaar nog een konijn dood, waarna hij zich tot de eigenaar wendde om de confrontatie aan te gaan. De eigenaar van het konijn kwam er gelukkig goed vanaf, maar de uitbraak had zomaar nog grotere gevolgen kunnen hebben.

Servals zien er op afstand wellicht lief uit, maar zijn ongeschikte huisdieren.

DO’S AND DON'TS:

  • Een exotisch zoogdier kan, momenteel, wettelijk gezien legaal als huisdier gehouden worden omdat deze op de Inventarisatielijst van de RVO staat (dus bijvoorbeeld omdat het geen bedreigde diersoort is). Zoals hierboven beschreven zou dit echter niet de enige criteria moeten zijn. Bekijk daarom de positieflijst, waar duidelijk wordt of het exotische zoogdier daadwerkelijk geschikt is als huisdier.
  • Koop geen exotische huisdieren of wilde dieren via kanalen als Marktplaats of Facebook, maar doe goed onderzoek naar de behoeften van het dier en de afkomst hiervan.
  • Lees je niet alleen in over de exotische diersoort, maar ook over welke consequenties het kan hebben wanneer je dit dier als huisdier houdt. Denk bijvoorbeeld aan zoönose, een term die je wellicht kent uit de corona-berichten. Zoönose is een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan en grote gevolgen kan hebben.
  • Op sociale media komen nog vaak berichten voorbij van bekende Nederlanders die met een exotisch zoogdier op de foto gaan. Of van een eigenaren met hun exotische zoogdieren. Sommige dieren, zoals wilde katten, worden vaak gezien als ‘statussymbool’. Wees je er bij het zien van zulke foto’s van bewust dat hoewel zulke dieren er mooi of schattig uit kunnen zien, deze vaak niet geschikt zijn als huisdier. Bovendien is het houden van exotische huisdieren vaak niet in het belang van het dier zelf.
  • Neem bij twijfel contact op met dierenwelzijnsorganisaties zoals Stichting AAP om meer informatie te krijgen. Wij geven graag antwoord op jouw vragen!

Op de hoogte blijven van AAP?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!