Blog: Een nieuw gezicht

filipa_aap2aprofiel
Filipa Paciência werkt sinds mei 2022 als één van de nieuwe gedragsbiologen bij AAP. Hoe is het om nieuw in een groep te zijn? En hoe gaat dat eigenlijk bij onze dieren, als we een nieuw dier aan (een groep) soortgenoten voorstellen? Filipa vertelt erover.
Je hart gaat tekeer… Je bent nieuwsgierig, verlegen, opgewonden en een tikkeltje nerveus. Wie herkent het niet, dat gevoel wanneer je een ruimte vol onbekende mensen binnenstapt op de eerste dag van je nieuwe baan? Nieuwe sociale ervaringen zijn voor niemand gemakkelijk: ze kunnen onvoorspelbare gevolgen hebben en een beetje beangstigend zijn. Toch zijn ze voor primaten, inclusief de mens, van essentieel belang.
Sociaal gedrag helpt ons samenwerkingsverbanden en partnerschappen aan te gaan, bijvoorbeeld als we nieuw in een groep zijn. Maar het zorgt er ook voor dat we deze banden kunnen onderhouden als we al onderdeel zijn van een groep. En is er een conflict? Dan helpt sociaal gedrag om de banden te herstellen. Als één van de nieuwe gedragsbiologen bij AAP heb ik, samen met mijn nieuwe collega’s, ook een sociaal introductieproces doorlopen. En ik kan alvast verklappen dat het heel positief was!
Filipa bij AAP.

Tijd en toewijding

Het sociale introductieproces van de dieren bij AAP, waarbij we ze introduceren aan één of meerdere soortgenoten, vereist tijd, toewijding en goed doordachte strategieën. Ons team van dierverzorgers, dierenartsen en gedragsbiologen doet er alles aan om de introducties zo goed mogelijk te laten verlopen. Ze staan continu paraat om de dieren te begeleiden en ze de zorg te geven die ze nodig hebben. Tijdens het introductieproces leren de dieren belangrijke sociale vaardigheden van elkaar. Zo ontwikkelen ze bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden, maar leren ze ook te spelen, elkaar te verzorgen en zichzelf te verdedigen.

Zodra een dier zijn of haar weg in de groep heeft gevonden, richten we ons op het volgende dier dat onze hulp nodig heeft. Want elkaar een handje helpen is misschien wel het belangrijkste sociale aspect van het leven!

Filipa Paciência
Gedragsbioloog
Bavianen kunnen dankzij het werk van Filipa en haar team bij elkaar leven in ons opvangcentrum.

Overige berichten