Chimpansee Linda

Blog: Een liefdevol leven voor Linda

David-van-Gennep-f
Chimpansee Linda had ‘levenslang’. Ze zat jaren eenzaam opgesloten in een klein betonnen schuurtje. Als haar eigenaren niet in een echtscheiding terecht waren gekomen, zou ze daar waarschijnlijk nog steeds zitten weg te kwijnen. Hoe zat het ook alweer….
Linda werd op heel jonge leeftijd weggeroofd uit het wild en verkocht aan een echtpaar op Lanzarote. Ze werd getraind om in kleertjes met toeristen op de foto te gaan, zoals dat 25 jaar geleden nog heel gebruikelijk was. Bepaald geen leven wat past bij een chimpansee! Toen Linda ouder werd en in de puberteit kwam, werd ze opgesloten in een schuurtje. Steeds minder vaak werd ze meegenomen naar het strand. Haar dagen werden leger en leger, totdat ze op een dag de benen nam om de wereld te gaan verkennen.
Linda in de schuur
Chimpansee Linda zat jarenlang eenzaam opgesloten.
Opnieuw opgesloten
Linda werd teruggevonden, verdoofd door een dierenarts en teruggebracht naar haar eigenaren. Opnieuw werd ze opgesloten, ditmaal in een steviger schuurtje. Jarenlang zat ze daar. Geen uitjes meer naar het strand, geen lekkere hapjes meer, geen aandacht en zelfs geen uitzicht. Alleen nog de zinderende hitte onder het golfplaten dak. Dag-in, dag-uit, jaar-in, jaar-uit, totdat Linda’s eigenaren andere zorgen kregen. Als gevolg van een echtscheiding moesten ze het huis verkopen. Maar hoe verkoop je een huis met een illegaal gehouden chimpansee erin? Linda moest weg, en er werd contact met AAP gezocht. Van de redding staat me nog het meest bij hoe ik naar het schuurtje liep en daar vanuit het donker een mooie zwarte hand door het tralieraam heen zag steken. Een begroeting die je niet snel loslaat.
Linda steekt hand uit
Chimpansee Linda steekt haar hand naar David uit.
Kennismaken met soortgenoten
Eenmaal bij AAP brak voor Linda een ingewikkelde tijd aan. Haar chimpansee-vaardigheden waren logischerwijs zeer beperkt, dus de eerste kennismaking met soortgenoten was zowel voor Linda als voor ons enorm spannend. Dierverzorgers, gedragsspecialisten, andere medewerkers en behoorlijk wat journalisten konden op een scherm live meekijken. Bij meerdere mensen zag ik een paar tranen rollen toen we getuige waren van de liefste omhelzing ooit tussen Linda en soortgenoot Julio, vanaf het moment dat de twee elkaar konden bereiken. Wat een opluchting!
Sociale vaardigheden
De eerste stap was gezet, maar nog steeds leidde Linda in haar groep een wat teruggetrokken bestaan. Onze gedragsspecialisten en de dierverzorgers werkten samen met Linda aan haar positie in de groep. Steeds vaker zagen we Linda naar voren komen, zeker als er eten in het spel was. Langzaam maar zeker groeiden haar sociale vaardigheden. De tijd was gekomen om te zien of Linda ook kon functioneren buiten de bescherming van Julio. Enkele maanden geleden werd Linda daarom samen met Regina bij mannetje Macario geplaatst. Dat was wel weer even wat anders… Maar ook nu zien we dat de aanvankelijke schuwheid van Linda grotendeels verdwenen is, ofschoon ze Macario wel op gepaste afstand houdt. En als er gevlooid kan worden, dan toch liever met Regina!
Linda vlooit Regina
Chimpansee Regina (links) wordt gevlooid door chimpansee Linda.
Dierenwelzijnswet Spanje

Linda is gered: bij AAP leidt ze een liefdevol leven en kan ze haar eenzame verleden in de Spaanse schuur voorgoed achter zich laten. Maar er is ook geweldig nieuws voor andere exotische dieren in Spanje. Mede dankzij de jarenlange inzet van AAP heeft Spanje afgelopen maart namelijk ingestemd met de eerste landelijke dierenwelzijnswet in de geschiedenis van het land! In de wet is niet alleen een positieflijst voor huisdieren opgenomen, maar ook een verbod op het gebruik van wilde dieren in circussen. Twee enorme stappen op het gebied van dierenwelzijn!

David van Gennep,
Directeur Stichting AAP

Bekijk hier de video van Linda’s redding

Overige berichten