Chimpansee Mojo

Blog: Een nieuw maatje voor chimpansee Mojo

Kelly van Leeuwen
Vorig jaar overleed de oude chimpansee Freddy. Freddy liet daarbij zijn maatje Mojo achter. Zeker in het begin was dit erg wennen voor Mojo: hij was stiller en minder actief, maar inmiddels gaat het gelukkig weer goed. Mojo is actief, en geniet van de zon in zijn buitenverblijf. Maar alleen is maar alleen, en daarom is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe partner voor Mojo.
Mojo werd 12 jaar geleden gered uit een vieze, donkere garage. Hij kreeg ongezond te eten en had geen contact met soortgenoten. Mojo’s sociale vaardigheden waren beperkt, en hij was maar weinig gewend. Hierdoor mislukten de eerste pogingen om hem bij andere chimpansees te zetten, ondanks de goede intenties van deze chimpansees. Freddy slaagde er als eerste wel in om toenadering tot Mojo te zoeken. Door de jaren heen bleek Freddy een goede en geduldige leermeester.
Mojo en Freddy
Freddy (links) en Mojo vormden jarenlang een duo
Mogelijke match
Aan ons nu de uitdaging om een nieuwe geschikte partner te vinden voor Mojo. Het is het belangrijk om hierbij Mojo’s veelbewogen verleden en beperkte sociale vaardigheden in gedachten te houden, en een partner te vinden die hier goed mee kan omgaan. We denken een mogelijke match gevonden te hebben in Julio. Julio is een geduldige en rustige chimpansee, en we hopen dat hij Mojo de tijd en ruimte geeft om geleidelijk aan hem te wennen.
Julio en Mojo bij AAP
Julio (links) en Mojo leren elkaar stap voor stap kennen

Kennismaking

Momenteel zijn Mojo en Julio bezig met hun kennismaking. Langzaamaan lijkt Mojo zich steeds meer op zijn gemak te voelen bij Julio. Zo zagen we laatst dat Mojo rustig naast Julio zat te eten, en genoten ze samen buiten in de zon. Dit is voor Mojo een enorm succes! We zijn trots dat de sociale vaardigheden die Mojo van Freddy heeft geleerd, nu hun vruchten lijken af te werpen. De toekomst zal ons leren of Mojo en Julio de juiste match blijken te zijn!

Kelly Lavooij – van Leeuwen
Gedragsbioloog

Overige berichten