Luipaard
Bono

Werd als huisdier gehouden en leefde
in een klein appartementje.

Beroofd van zijn klauwen

Luipaard Bono werd door zijn eigenaar als ‘huisdier’ aangeschaft en werd in een appartementje in Riga, Letland, gehouden. Vanaf toen speelde zijn leven zich af tussen vier muren. Een afschuwelijk bestaan voor een luipaard… Toen de lokale politie hierachter kwam, werd Bono in beslag genomen.

De toen 15 maanden oude Bono was in slechte conditie. Hij was véél te zwaar en bleek bovendien gruwelijk te zijn verminkt… Om hem veilig als huisdier te kunnen houden, had Bono’s eigenaar hem namelijk laten ontklauwen: een zeer pijnlijke – en bovendien illegale – procedure waarbij de punt van de tenen wordt geamputeerd.

Achtervolgd door verleden

Sinds januari 2020 verbleef Bono tijdelijk bij Riga Zoo. Hier kon hij even op adem komen van alles wat hij moest doorstaan. Helaas werd al gauw duidelijk dat zijn verleden hem achtervolgde: door de amputatie van zijn tenen blijkt hij minder wendbaar en beweeglijk te zijn.

Om Bono verder te laten herstellen en hem een nieuw en beter leven te geven, is hij begin december 2021 naar AAP in Spanje gebracht.

Video's - de reis van luipaard Bono naar AAP

Voor het eerst naar buiten

De eerste weken verbleef Bono in de quarantaine van ons opvangcentrum in Spanje. Hier kon hij rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving en konden wij hem goed in de gaten houden. Na zijn quarantaineperiode kon Bono eindelijk het buitenverblijf in! Voorzichtig en onwennig zet hij de eerste stappen…

Update: Bono een jaar bij AAP
Een jaar nadat luipaard Bono naar ons opvangcentrum in Spanje is gebracht, heeft Bono kleine stapjes vooruit gezet in zijn herstel. In deze video vertelt dierverzorger Jolien hoe het nu met hem gaat.
Nieuw thuis voor Bono
Mooi nieuws over luipaard Bono! We hebben een nieuw thuis voor hem gevonden bij onze herplaatspartner Jukani Wildlife Sanctuary in Zuid-Afrika! Onlangs konden we hem hier naar toe brengen.
Verhuizing luipaard Bono