Een veilig en duurzaam
verblijf voor onze dieren

Project: Veilige en duurzame verblijven

AAP biedt exotische zoogdieren in nood een veilige opvangplek. Nadat de dieren zijn hersteld, gaan we voor ze op zoek naar een fijne, vaste verblijfplaats bij een van onze herplaatspartners.

Maar omdat veel van de dieren die we opvangen vaak ouder zijn, en mentaal en fysiek veel zorg nodig hebben, is herplaatsen soms een moeilijke opgave. Een groot aantal van de dieren blijft daarom langer bij AAP. Sommige dieren zelfs voor de rest van hun leven.

Noodzakelijke aanpassingen

Om het natuurlijke gedrag zoals klimmen, graven, zoeken en ontdekken te stimuleren, worden de verblijven zo ingericht zodat ze voldoen aan de specifieke behoeftes van ieder dier.

Oudere dieren hebben bijvoorbeeld aangepaste zit- en ligplaatsen, voerbakken of extra steunpunten nodig. Soms zijn anti-zichtschermen nodig om ervoor te zorgen dat dieren elkaar niet kunnen zien. Hierdoor kunnen we veel stress bij de dieren voorkomen.

Buiten deze noodzakelijke aanpassingen zijn ook vaak reparaties nodig of moeten verblijven worden vernieuwd.
Witoorpenseelaapje Mainz

Nieuwbouw van de Zoogdierenafdeling

Op onze Zoogdierenafdeling verblijven verschillende soorten exotische dieren, zoals wasberen, stokstaartjes en servals. Ook vind je hier een aantal kleinere apensoorten, zoals witoorpenseelaapjes. Zij verblijven in de ‘Tropische Kas’, samen met een aantal andere diersoorten die behoefte hebben aan een bijzonder klimaat. De Tropische Kas werd in 1996 gebouwd en is na al die jaren trouwe dienst hoognodig toe aan vernieuwing. Het moet worden gemoderniseerd en aangepast aan de huidige eisen op het gebied van verzorging en huisvesting van onze dieren. Hierbij kijken we naar duurzame en milieuvriendelijke oplossingen.

Dit ingrijpende en grote nieuwbouwproject is kostbaar maar noodzakelijk om nog vele jaren dieren op te kunnen vangen. Dit project kunnen we alleen realiseren met de hulp van onze donateurs!

Verduurzaming

Een goed uitgeruste werkomgeving helpt onze dierverzorgers om met nog meer toewijding voor onze dieren te zorgen, hetgeen het welzijn van de dieren zeker ten goede komt. In de komende jaren staat een volgende ronde groot onderhoud op de agenda.

Daarbij voeren we ook een aantal noodzakelijke verduurzamingsingrepen uit om enerzijds te vergroenen en anderzijds minder gevoelig te zijn voor prijsschommelingen. Tegelijkertijd willen we de kosten van onze exploitatie drukken.
AAP’s unieke Chimpanseecomplex
In het Chimpanseecomplex is plek voor ruim vijftig chimpansees. Het speciaal voor dit doel ontworpen gebouw vormt een unieke opvanglocatie in Europa. De verblijven worden intensief gebruikt. Preventief onderhoud en tijdige vervanging van materialen zijn cruciaal voor de veiligheid van dier en mens.

Daarnaast zijn regelmatig kostbare reparaties en aanpassingen nodig om de dieren comfortabel en veilig te kunnen blijven huisvesten.
Chimpanseecomplex AAP
Een veilige plek
Veel van de dieren bij AAP komen uit vaak erbarmelijke situaties en hebben daardoor deskundige en specialistische zorg nodig. AAP beschikt over moderne verblijven en faciliteiten om de dieren de zorg en opvang te kunnen geven die ze nodig hebben. De kosten van het onderhouden, aanpassen en verduurzamen van de verblijven zijn substantieel. Er is constant een uitgebreide werklijst voorhanden met diverse noodzakelijke wensen.

Met een bijdrage van € 10.000 kun je helpen om de dieren een veilige, fijne plek te geven waar ze in alle rust kunnen herstellen van hun vaak traumatische verleden.
Meer weten over dit project?
Heb je vragen over de verschillende mogelijkheden hoe je AAP kunt steunen? Neem gerust contact met mij op, ik vertel graag meer over de mogelijkheden.

Bianca Piek
Relatiemanager Fondsenwerving
Telefoonnummer: 036 523 8781
E-mail: bianca.piek@aap.nl
Bianca Piek