Geef voor
gezonde voeding

Project: Gezonde voeding voor de dieren

In onze twee opvangcentra in Nederland en Spanje verzorgen we jaarlijks honderden apen, tijgers, leeuwen en andere exotische zoogdieren. Veel van deze dieren hebben een traumatisch verleden en zijn er zowel fysiek als mentaal slecht aan toe als ze bij ons binnenkomen.

Bij AAP helpen we dieren er weer zo goed mogelijk bovenop en krijgen ze de professionele zorg die ze nodig hebben. Ook leren we ze weer om te gaan met soortgenoten.

Gezondheidsproblemen door verkeerde voeding

Een belangrijk onderdeel van de zorg voor onze dieren, is het geven van gezonde voeding. Veel van de dieren die we bij AAP opvangen hebben jarenlang verkeerde voeding gekregen, soms zelfs snoep, koffie en cola. De dieren kampen daardoor vaak met verschillende gezondheidsproblemen. Zo hebben ze bijvoorbeeld overgewicht, aangetaste tanden, of zwakke botten en vergroeiingen door tekorten aan vitamines en mineralen.

Omdat ze soms jarenlang ongeschikt voedsel hebben gekregen, is het voor sommige dieren erg wennen om ‘normaal’ voedsel te krijgen. Soms moeten ze hier zelfs helemaal niets van weten. Bij AAP laten we ze er dan ook stap voor stap kennis mee maken. Vaak is een persoonlijk afgestemd dieet noodzakelijk. Daarnaast zijn veel dieren bij AAP op leeftijd, en komen ouderdomsklachten regelmatig voor. Ook deze dieren hebben een aangepast dieet nodig.
Baviaan met appel
Chimpansee Mojo
Chimpansee Mojo kreeg jarenlang een dieet van pudding, taart, bier en koffie. Hierdoor had hij enorm overgewicht.
Door slechte voeding en verkeerde leefomstandigheden zijn de botten van leeuwin Flori kromgegroeid.

Draag bij aan de gezondheid van onze dieren

De kosten voor de voeding voor alle dieren in opvang zijn aanzienlijk. Om een idee te geven: voeding, medische zorg en huisvesting voor een leeuw kost € 80,- per dag en voor een chimpansee is dat ruim € 50,-. En voor veel dieren is groente een belangrijk onderdeel van het dagelijkse dieet. Per week is er zo’n 400 Kg bladgroente, 180 Kg wortelen en 620 Kg harde groenten nodig, en dat is alleen in Almere. Jaarlijks zijn de kosten voor de groenten ongeveer € 45.000

Goede voeding is een cruciaal onderdeel om de dieren bij AAP te laten aansterken, weer gezond te krijgen en te houden. Met een bedrag vanaf € 10.000 voor gezonde voeding kun je direct meehelpen aan de gezondheid van onze dieren.

Meer weten over over dit project?
Heb je vragen over de verschillende mogelijkheden hoe je AAP kunt steunen? Neem gerust contact met mij op, ik vertel graag meer over de mogelijkheden.

Bianca Piek
Relatiemanager Fondsenwerving
Telefoonnummer: 036 523 8781
E-mail: bianca.piek@aap.nl
Bianca Piek