Witoorpenseelaapje (Callithrix jacchus)
Witoorpenseelaapje (Callithrix jacchus)

Witoorpenseelaap

(Callithrix jacchus)

LENGTE: 16 - 21 cm. met een staart van 29 - 35 cm.

GEWICHT: tot 320 gram

LEEFTIJD: ca. 16 jaar

LEEFGEBIED: Noord-oost BraziliË

HABITAT: tropisch regenwoud

BIJZONDERHEDEN:

  • het geluid van een witoorpenseelaapje heeft wat weg van vogelgefluit.

Witoorpenseelaapjes hebben hun naam te danken aan de opvallend witte pluimen aan hun oren. Ze behoren tot de kleinste aapsoorten en wegen ongeveer net zoveel als een pakje boter. Mannetjes en vrouwtjes zijn ongeveer even groot. Hun zwart-wit gestreepte staart is tot anderhalf keer zo lang als hun lichaam. De witoorpenseelaapjes vallen onder de klauwaapjes, die te herkennen zijn aan de klauwachtige nagels. De klauwtjes zorgen ervoor dat de dieren ontzettend goed kunnen klimmen. Naast scherpe nagels, hebben ze ook scherpe, kromme hoektandjes. Daarmee eten ze gom van bomen, fruit, zaden, bloemen, nectar, eieren, kleine hagedissen en insecten.

Familieleven en voortplanting

Een familie van witoorpenseelaapjes bestaat uit twee tot dertien aapjes. In deze familie is er vaak één vrouwtje dat zorgt voor de nakomelingen. De vader neemt al snel de verzorging van de moeder over, zodat de moeder kan rusten. Ook andere dieren uit de groep helpen. Zo wordt het jong in de eerste vier weken continu gedragen door de vader en andere dieren. Alleen tijdens het voeden wordt het jong teruggegeven aan de moeder. Witoorpenseelaapjes krijgen meestal een eeneiige tweeling of zelfs een drieling. Naast de vader, dragen ook de overige familieleden verantwoordelijkheid voor de jongen. Zij leren de kleintjes bijvoorbeeld hoe zij in de toekomst goede ouders/verzorgers kunnen worden.

Natuurlijke leefomgeving en daarbuiten

De witoorpenseelaapjes leven voornamelijk in bomen. Met hun klauwtjes kunnen ze zich snel verplaatsen in het dichte regenwoud van Brazilië. Ze zijn zo goed aangepast aan hun leefomgeving, dat ze nauwelijks op de grond komen.

Ondanks dat ze voornamelijk in het dichte regenwoud leven, zijn ze ook regelmatig gespot in stedelijke parken en tuinen. Ze kunnen zich snel aanpassen, waardoor ze ook buiten hun natuurlijke leefomgeving kunnen overleven.

Leuk huisdier?

Door hun zachte en pluizige vacht komen de witoorpenseelaapjes schattig over. Ze zijn dan ook geliefd als huisdier en worden nog steeds uit het wild geroofd om verkocht te worden. Maar deze apen zijn, net als alle andere aapsoorten, natuurlijk niet geschikt als huisdier. Gelukkig is het houden van witoorpenseelaapjes als huisdier sinds 1977 in Nederland verboden. Helaas is dat nog niet in elk land het geval.